Riide­tootmine saastab keskkonda

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arengukoostöö Ümarlaua poliitikaeksperdi Evelin Andrespoki sõnul kasutatakse puuvilla kasvatamiseks meeletutes kogustes pestitsiide, mis teeb sellest ühe keskkonna­vaenulikuma materjali.

Peale selle, et pestitsiidid rikuvad ökosüsteemi loomulikke protsesse, kahjustavad mürgid ka põllul töötajate tervist. Tunnustatud keskkonnaõiguse fondi (Environmental Justice Foundation) andmetel saab igal aastal põllumajandusmürkidest tõsise tervisekahjustuse ligi miljon farmerit ja nende pereliiget. Maailma looduse fond on öelnud, et aastas sureb seetõttu mürgistusse 20 000 – 40 000 inimest.

«Keskkonna seisukohast on märkimisväärne ka, et iga kilo puuvilla kasvatamiseks kulub kuupmeeter, teksapaari tootmiseks koguni 8000 liitrit vett. Arvestades, et puuvilla päritoluriikides on tihti niigi vähe vett, ei ole mõistlik seda kulutada puuvilla tootmisele, kui seda võiks kasutada hoopis toidu kasvatamiseks,» selgitas Andrespok.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles