Paranes haiglate ja hooldekodude tuleohutus

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paju pansionaat
Paju pansionaat Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 7. augustil pandi ametlik punkt Šveitsi toetatavale Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutumaks muutmise projektile. Eesti-Šveitsi koostööprogrammi projekti  «Tuleohutuse suurendamine Eesti ööpäevaringses kasutuses olevates ravi- ja hoolekandeasutustes» tulemusel saadi ülevaade meie hoolekandeasutuste tuleohu riskidest ja leiti ka lahendusi nende vähendamiseks. 

Valgamaal kuulus projekti sihtgruppi üle kümne asutuse: Taagepera hooldekodu, Hummuli hoolekandekeskus, Karula hooldemaja, Otepää tervisekeskuse hooldekodu ehk eakatekodu ja sama keskuse statsionaarse hooldusravi osakond, MTÜ Hellenurme Mõis hooldekeskus, Taheva sanatooriumi Kalliküla osakond ja sama asutuse hooldekodu, Paju Pansionaatide hooldekodu, Tõrva haigla hooldekodu, Valga hooldekodu, Valgamaa tugikeskuse hooldekodu, Valga haigla.

Päästeameti tuleohutusjärelvalve osakonna eksperdi ja projektijuhi Tagne Tähe sõnul oli eesmärk tõsta Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutust, vähendada ohtu nii patsientide kui meditsiinipersonali ja külastajate elule, samuti vähendada varalise kahju tekkimise tõenäosust.

Projekti käigus hinnati kõigi teada olevate ööpäevaringset teenust osutavate haiglate ja hooldekodude tuleohutusriskid, töötati välja koolitussüsteem personali tuleohutusalaseks koolitamiseks, samuti analüüsiti haiglate ja hooldekodude tuleohutusnõudeid.

«Vastavalt riskitasemetele soetasime haiglatele ja hoolekandeasutustele päästelohistid ja mittepõlevad voodimadratsid. Tuleohutusalaste teadmiste ja oskuste kinnistamiseks on haiglatel ja hooldekodudel edaspidi võimalik kasutada ka tulekustutussimulaatoreid ja e-õppe keskkonda,» selgitas Tähe.

Oluline projekti tulem on haiglate ja hooldekodude tuleohutusvaldkonna arengustrateegia. «See sisaldab endas peamisi probleemkohti ja toob välja projekti jätkutegevused, mille ühine elluviimine haiglate, hooldekodude, päästeameti ja ministeeriumite osalusel loob eeldused tuleohutuse tõstmiseks ravi- ja hoolekandeasutustes,» selgitas Tähe.

Üks eesmärk on lisada tuleohutusõpe meditsiinilist kutse- ja kõrgharidust pakkuvate koolide õppekavadesse, et meditsiinitöötajad saaksid tööks vajalikud tuleohutusteadmised juba ametit õppides.

Kõnealuse projekti ajalugu ulatub aastasse 2006, kui Euroopa Komisjon ja Šveitsi valitsus sõlmisid kokkuleppe koostööprogrammi loomiseks, millega Šveitsi riik toetab 2004. aastal Euroopa Liiduga liitunud uusi liikmesriike. Šveitsi koostööprogrammi ettevalmistused Eestis algasid jaanuaris 2007. Programmi raamkokkulepe allkirjastati sama aasta 20. detsembril Bernis.

Šveits toetas projekti 85 protsendi ulatuses ehk 1 390 431 Šveitsi frangiga, Eesti osalus oli 245 370 fran

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles