Tühjad suvilad peibutavad vargaid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhutud ukselukk
Lõhutud ukselukk Foto: Elmo Riig / Sakala

Maapiirkonnas üksikuna seisvad või ka üksteise kõrval paiknevad inimestest tühjaks jäävad suvilad peibutavad vargaid, kes tassivad kaasa kõik vähegi väärtusliku alates pesunöörile jäetud pükstest kuni krõbedamat hinda maksva aiatehnikani.

Lõuna prefektuuri varavastaste kuritegude talituse vanemuurija Lilian Palu sõnul varastatakse enamasti sealt, kus nähakse lihtsat võimalust või juhust «täiendavaks sissetulekuks». Nii võetakse suve lõpus sageli luubi alla just suvemajad, mis linna siirdunud pererahvast tühjaks jäävad.

Tema sõnul ilmneb probleem sagedamini just sügiseti, kui inimesed suvekodudest lahkunud ning näiteks hinnaline aiatehnika talveajaks pisikese tabalukuga puukuuri pistetakse.

«Silmas tuleb pidada, et kui suvilasse otsustatakse jätta midagi hinnalist, millest niisama lihtsalt ilma jääda ei taha, tuleb leida sobilikke vahendeid hoone või kõrvalhoonete turvalisuse tõstmisel. Näiteks võib kaaluda GSM-valve, liikumisanduritega valgustite või helisignalisatsiooni paigaldamist, mis paneks varga enne toimetama hakkamist sügavalt kõhklema oma tegevusega kaasnevatest riskidest,» kirjeldas Lilian Palu.

Seesuguste valvesüsteemide pakkujaid on turul hulganisti, mistõttu ei pea nende soetamiseks viimaseid särginööpe ära müüma. Kui rahaliselt aga võimalik, pakutakse praegusel nutitelefonide ajastul ka SIM-kaardiga kaameraid, mis kellegi majja sisenemisel saadavad omaniku telefonile sõnumi fotoga majas toimuvast.

Kaamerasilma kõrval on üks tõhusamaid viise oma vara kaitsel naabrivalve – kus tegijaid, seal nägijaid. Vanemuurija selgitas, et ühelt poolt peletavad kõrvalised inimesed oma kohaloluga vargad eemale. Teisalt on nad varguse aset leides politseile tunnistajad, kellelt tihti kaalukaid juhtlõngu edasiseks uurimiseks saadakse.

«Mõne kahtlase isiku tundemärgid, sõiduki kirjeldus või suisa registreerimisnumbri ülesvõte võib saada hiljem kohtus oluliseks tõendiks pahalase süüdimõistmisel,» põhjendas Palu.

Kui naabri silm kõrvalkrunti valvama ei ulatu ja valveseadmeid ei kasutata, on mõistlik hinnalisemad esemed nagu trimmerid, niidukid, ATVd igal juhul talveajaks korraliku luku ja uksega varustatud ruumi panna. Viimane ei pruugi varast kindlalt eemal hoida, ent teeb näppamiskatse pikemaks, helirikkamaks ning vahele jäämise riski suuremaks.

Vähekaitstud vara ning varaste endi kõrval hindab vanemuurija märkimisväärseks probleemiks ka nende inimeste tegevust, kes näpumeestelt varastatud kaupa ostavad ning seeläbi kuritegevusele omalt poolt hoogu takka annavad.

«Üht Lõuna-Eestis tegutsevat varast iseloomustabki see, et ta võtab kõike ja senikaua, kuni on nõudlust – ja nii saavad uue omaniku nii kuurist ära tassitud aiatraktor kui ka pesunöörilt haaratud teksapüksid,» tõi ta näite. Politsei hoiatab, et lisaks varastele on korrakaitsjate huviorbiidis samamoodi kõik need, kes varastatud esemeid endale soetavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles