Uus infosüsteem säästab jalavaeva

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Eestis on suur hulk maaomanikke, ei pruugi paljud neist teada, mis nende maal täpselt toimub – paljud ei mäleta ka enda erastatud maaga seotud andmeid.
Kuigi Eestis on suur hulk maaomanikke, ei pruugi paljud neist teada, mis nende maal täpselt toimub – paljud ei mäleta ka enda erastatud maaga seotud andmeid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigiportaalis eesti.ee on nüüd avatud siseministeeriumi tellimusel valminud maa järelmaksunõuete infosüsteem. See võimaldab maareformi käigus maad erastanutel jälgida lepinguga võetud kohustusi, maksegraafikuid, nõudeid ning teostada lepinguga seotud makseid.

Infosüsteem koondab maareformi käigus erastatud maade eest tasumisel antud järelmaksude andmed, maa nõudeõigusest suuremas osas tagastamise lepingud ning riigimaa kasutusvalduste ja hoonestusõiguste lepingud.

Infosüsteemiga kontrollitakse laekunud summade korrektset jaotust ja saadetakse võlgnikele meeldetuletus- ja saldokinnituskirju. Kliendivaates saab inimene tutvuda oma lepingutega, teostada makseid ja suhelda riigiga läbi veebiportaali.

«Kui seni sai inimene ülevaate endaga seotud maa järelemaksudest ja muudest maaga seotud tehingutest maavalitsuses kohal käies paberi peal, siis tänu ühtse infosüsteemi kliendivaate loomisele saab sama info kätte kodust lahkumata,» märkis siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna juhataja asetäitja Margus Lehesaar.

«Inimesed saavad erastatud maaga seotud andmetega nüüd kiirelt ja mugavalt tutvuda ning samas väheneb ka maavalitsuste koormus maareformi käigus tagastatud ja erastatud maade lepingute täitmise ning järelmaksude laekumise kontrollimisel,» lisas Lehesaar.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles