Halduskohus võttis maavanema protesti arutusele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu halduskohus andis teada, et võtab arutusele Valga maavanema protesti Otepää vallavolikogu 10. juuli otsuse nr 1-4-38 tühistamise nõudes. See tähendab, et läbivaatamisele tuleb vallavolikogu otsus vallavanema umbusaldamise osas.

Otepää vallavolikogu esimees Jaanus Raidal avaldas pärast otsuse teatavakssaamist rahuolu selle üle, et kohus asus samas seisukohale: Valga maavanemal puudus pädevus viia Otepää vallavolikogu 10. juuli otsuse "Volikogu esimehe Jaanus Raidali puhkuse tühistamise korduvkinnitus" suhtes läbi järelevalvet ja ta ületas oma volitusi.

«Kohus jättis 26. augustil rahuldamata ka taotluse esialgse õiguskaitse korras keelata Otepää vallavolikogul võtta päevakorda teemasid ja vastu otsuseid uue vallavanema valimise osas. Maavanem on korduvalt ruineerinud ja üritanud blokeerida Otepää vallavolikogu normaalset tööd. Pean seda väga kahetsusväärseks, et maavanema institutsioon on omavalitsuse autonoomiat ja suveräänsust kaks kuud rünnanud,» kinnitas Jaanus Raidal.

Valga maavalitsuse avalike suhete juhi edastatud info kohaselt ei vasta aga tõele Otepää vallavolikogu esimehe Jaanus Raidali teade, et volikogu esimehe puhkuse otsus on seaduslik.

«Kuna tegemist ei ole haldusaktiga, ei saa maavanem teostada puhkusele lubamise osas järelevalvet, sest tegemist on töökorraldusliku küsimusega. Kindlasti tuleb aga antud teema päevakorda protesti läbivaatamisel halduskohtus,» seisab maavalitsuse pressiteates.

Veel öeldakse pressiteates, et volikogu esimehe väited maavanema institutsiooni poolsest omavalitsuse autonoomia ja suveräänsust ründamisest on absurdsed. Seda juba seepärast, et maavanemal on seadusest tulenev kohustus kontrollida kohaliku omavalitsuse vastuvõetud haldusaktide seaduslikkust.

«Umbusalduse avaldamise tagajärjel ei suutnud Otepää vallavolikogu, mida juhib Jaanus Raidal, kinnitada ei vallavanema kohusetäitjat ega vallavalitsust ning selle tagajärjel puudus Otepääl seaduslik vallavalitsus pea kaks kuud. Peale maavanema protesti halduskohtusse hakkasid asjad omavalitsuses positiivses suunas liikuma ja hetkel on ametis vallavanem,» seisab maavalitsuse edastatud teates.

Lisatakse, et maavanema eesmärk oli ja on, et Otepääl oleks legitiimne vallavalitsus, kes lahendab tema pädevusse antud küsimusi. 

Jaanus Raidal näeb asja teisiti. «Otepää vallavolikogu on vallavolikogu esimehe puhkuse tühistamist menetlenud korrektselt,» tõdes ta. «Väga kurb, et nii endine vallavanem Kuldar Veere kui ka maavanem hullutasid nii Otepää kui kogu Eesti avalikkust valeväidetega, nagu oleks Otepää vallavolikogu ja volikogu esimees käitunud seadust rikkudes. Mul on hea meel, et volikogu enamus jäi seaduskuulekaks ja ei lasknud ennast mõjutada negatiivsel väärinformatsioonil.»

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm täpsustas Valgamaalasele, et 22. augustil saabus Tartu halduskohtusse Valga maavanema protest Otepää vallavolikogu 10. juuli 2014 otsuste „Volikogu esimehe Jaanus Raidali puhkuse tühistamise korduvkinnitus“ ja „Vallavanema umbusaldamine“ peale.

Ühe määrusega tagastas Tartu halduskohus Valga maavanema protesti osas, milles maavanem on esitanud protesti Otepää vallavolikogu 10. juuli 2014 otsuse nr 1-4-37 tühistamiseks. See puudutas Jaanus Raidali puhkuse tühistamist.

Kohtu hinnangul on nimetatud otsuse puhul tegemist halduse siseaktiga, sest sellel puudub mõju haldusevälistele isikutele. Kohus leidis, et Valga maavanemal puudub otsuse vaidlustamiseks protesti esitamise õigus ning selles osas kuulub protest tagastamisele.

Teise määrusega võttis Tartu halduskohus menetlusse Valga maavanema protesti Otepää vallavolikogu 10. juuli 2014 otsuse 1-4-38 tühistamise nõudes. See otsus puudutas vallavanema umbusaldamist. Vastustaja Otepää vald peab protestile esitama oma kirjaliku vastuse hiljemalt 30. septembril.

Kolmanda isikuna kaasati Tamme teatel haldusasja menetlusse endine Otepää vallavanem Kuldar Veere, kel on samuti võimalus esitada protesti osas omapoolne seisukoht 30. septembriks.

Samuti peavad protesti esitaja, vastustaja ja kolmas isik esitama kohtule seisukoha asja arutamise võimalikkuse kohta kirjalikus menetluses hiljemalt 30. septembril.

"Tagastamise määrus on Tartu ringkonnakohtus vaidlustatav täies ulatuses. Menetlusse võtmise määrus aga on vaidlustatav vaid punkti osas, millega on menetlusse kolmanda isikuna kaasatud Kuldar Veere. Ülejäänud osas menetlusse võtmise määrus edasikaevatav ei ole," seisab kohtute pressiesindaja pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles