Noortega tegelejad laadisid akusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrala vallas sai teoks kahepäevane koostööseminar, mis kaasas õpetajaid, noorsootöötajaid, karjäärispetsialiste, noortejuhte.
Põdrala vallas sai teoks kahepäevane koostööseminar, mis kaasas õpetajaid, noorsootöötajaid, karjäärispetsialiste, noortejuhte. Foto: Erakogu

August on ootuste ja ettevalmistuste kuu, mille jooksul noortega töötavad inimesed ja organisatsioonid teevad ettevalmistusi uueks aastaks, planeerivad tegevusi. Koos tegutsedes on alati parem ja tsiteerides aafrika vanasõna «Kui soovid edasi liikuda kiiresti, mine üksi. Kui soovid jõuda kaugele, liigu mitmekesi.», miks ka mitte.

Karula valla noorsootöötaja Carmen Tsvetkov andis teada, et Valgamaa partnerluskogu, Valgamaa noorte nõustamiskeskuse ja Valga maavalitsuse koostööl ning Põdrala valla abil sai teoks kahepäevane koostööseminar, mis kaasas õpetajaid, noorsootöötajaid, karjäärispetsialiste, noortejuhte.

Viiendat aastat korraldatav suveseminar toimus Põdrala vallas Riidajas. Kahe koolituspäevaga sooviti tugevdada koostöövõrgustikku ning hoida juba loodut.

Seekordne seminar käsitles koostööd ja tervist. Seminarist osalejatele anti võimalus pöörata rohkem tähelepanu loodusele ja tervisele, mida pakuti jooga ja looduse töötoa kaudu. Joogatunni ja looduse töötoa läbiviija oli Valgamaalt pärit füsioterapeudi tööd tegev Jana Koel. Koolituse lõppedes oli osalejate tagasiside igati positiivne.

Toodi välja uudset kogemust ja emotsioone ning märgiti tervisele tähelepanu pööramise olulisust. Ühe osaleja arvamus mahub sõnadesse «väsitav ja samas ergastav», «veidi võõrastust ja ebamugavustunnet tekitav», «positiivne elamus».

Seminari peaeesmärk oli koostöö ja antud teema avas osalejatele Tartu Lille Maja juhataja Hele Riit-Vällik. Tema on inimene, kelle eestvedamisel kutsuti Tartus ellu koostööprojekt, mis ühendab mitteformaalse ja formaalse hariduse. Antud projekti hindasid haridus- ja teadusministeerium ning Eesti noorsootöö keskus Aasta Koostöö 2013 laureaadiks.

Riit-Välliku tutvustatav projekt on suurepärane näide koostööst klassiõpetaja ja noorsootöötaja vahel. Osalejatele jäid eredalt meelde koolitaja sõnad: «Kõik värvid on ilusad, neid teadmatult kokku segades saame aga pori. Kui võtta ilusaid värve ja segada neid teadlikult kokku, saame uusi ilusaid värve.» 

Päev Riidaja koolimajas lõppes töötoas, kus meetodeid tutvustasid noored mehed Improkraatia trupist. Meeleolukad etteasted, vajalikud näpunäited igapäevatööks olid need teemad, mis pakkusid hilisesse õhtutundi lõõgastust ja lõbu.

Seminari esimese päeva lõpuks oli planeeritud töötuba, mis andis võimaluse piiluda looduslike toodete ja tervislike elustiilide maailma. Tegevus toimus Põdrala valla turismitalus – Torupilli talus. Talu suur kaminasaal pakkus mugava ja laheda keskkonna praktilise tegevuse läbiviimiseks, mis keskendus looduslikkusele ning ilule.

Antud teema avas osalejatele raamatu «Looduskosmeetika» autor Jana Koel.

Teisel seminaripäeval tutvustas Torupilli talu tegemisi talu rajaja Ants Taul. Talu peremehe hobide ring on lai – pillimäng, pillide meisterdamine, lennumasinad jm. Kaminasaalis oli kõigil võimalus osa saada lugudest erinevatel pillidel, nagu torupill, akordion, lõõtspill. Lisaks pillilugudele pakkus peremees kuulamiseks värvikaid lugusid ammustest aegadest.

Torupillitalu hoovil asub veel piirkonna teine ettevõte – laastukoda. Väikene puiduettevõte on talu peremehe poja ettevõtmine, mis pakub laastkatuseid. Kiire ekskursioon laastukojas, väikene demonstratsioon laastumasina tööst, süütepeeru lugu – põnev kuulamine kõigile.

Pärast ekskursioone siirdusid seminaril osalejad Riidaja koolimajja. Koolimaja saalis oli ennast valmis pannud Valgamaa Rajaleidja keskuse juht Jaanika Käst.

Keskuse juhi ettekande teema puudutas hariduse tugiteenuste valdkonnas toimuvaid muudatusi, uusi võimalusi ja palju muud olulist. Osalejatele edastati info ja kutse septembris avatava Rajaleidja keskuse avamisnädala üritustele. Lisaks oli võimalus osalejatel saada vastuseid tekkinud küsimustele.

Seminari viimane teema – arutelu – oli suunatud tagasiside ja sisendi saamiseks maakonna noorsootöö ja piirkonna arendamise parandamiseks. Erinevad rühmatööd andsid sisendi noortega töötavate inimeste muredest, ootustest, vajadustest ja ettepanekutest. Grupitööd andsid hea sisendi edasiste plaanide tegemiseks ja koostöö parandamiseks.  

Kaks päeva möödusid Tsvetkovi sõnul suurepärases õhkkonnas imeruttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles