Kaupluseketid aitavad võidelda salasigarettidega

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Politsei

Septembri algusest käib taas salasigarettide vastane kampaania, millega maksu- ja tolliamet soovib juhtida tähelepanu salasigarettidega kaasnevatele ohtudele ning kutsuda inimesi nende tarbimisest loobuma. Sarnaselt eelmiste kampaaniatega tulid ka sel korral sõnumi levitamisel appi mitmed kaupluseketid.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja asetäitja Raul Koppelmaa hindab kõrgelt kauplusekettide valmidust kampaaniasõnumeid levitada. Sel sügisel võib kuulda salasigarettide vastase kampaania sõnumeid Selveri, Prisma, Comarketi, Maksimarketi, Konsumi, Rimi supermarketi, Rimi Hüpermarketi, XL Säästumarketi ja Aldar Lilleoru kaupluste siseraadiotes.

Salasigarettide noortele kättesaadavusest hoiatavad plakatid riputasid üles Konsum, Maksimarket, Comarket, A ja O, Grossi poed, Prisma ja Aldar. Salasigarettide vastast kampaaniat tutvustavaid flaiereid aitab jagada Prisma. Lisaks tuletab sigarettide kättesaadavust lastele meelde raadioklipp nii eesti- kui ka venekeelsetes ERRi raadiokanalites.

Üldpilt salasigaretiturul on märgatavalt paranenud – tubakaaktsiisi laekumine on kasvanud 2014. aastal 10,4 protsenti ning salaturu kahanemine jätkub. «Salasigarettide osakaal on paari aastaga langenud pea 5 protsenti ning legaalsete sigarettide müük Narvas on käesoleval aastal kasvanud üle 70 protsendi,» rääkis Koppelmaa.

Salasigarettide müügist jääb riigil saamata kümneid miljoneid eurosid maksutulu, salasigaretid on kättesaadavad alaealistele ning nende ostmine toetab kuritegevust – need on olnud maksu- ja tolliameti sõnumid salasigarettide vastastes kampaaniates ja ühtlasi on need ka põhjused, miks salasigarettide vastane võitlus on üks ameti prioriteetidest.

Ameti eesmärk on viia selle salakauba osakaal 2016. aastaks tühja paki uuringu järgi 14 protsendi alla.

«Viimaste nädalate jooksul on avastatud mitu suuremat salasigarettide smuugeldamise juhtumit, kus korraga üritati Eestisse tuua üle 100 000 sigareti. Samuti likvideerisid maksu- ja tolliameti töötajad septembri alguses ühe nn vahelao, kust võeti ära üle 150 000 sigareti. Mõne päeva eest avastasid aga piirivalvurid 372 0000 sigaretti, mida üritati spetsiaalselt salasigarettide veoks ehitatud seadeldisega Eestisse tuua,» loetles Koppelmaa.

Maksu- ja tolliamet võttis salasigarettide vastases võitluses uued meetmed kasutusele juba 2012. aastal, kui piiril hakati maksustama ja trahvima selle salakauba vedamisega vahele jäänud isikuid. Kui varem oli inimestel võimalik sigarettidest enne Eestisse saabumist loobuda, siis nüüd on idapiiril salasigarettide osas nulltolerants," tõi Koppelmaa näiteks.

Maksu- ja tolliamet ootab vihjeid salasigarettide müüjate kohta tasuta vihjetelefonil 800 4444 (24h) või e-posti aadressil vihje@emta.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles