Halastamatu punane kukk võttis perelt kodu ja mälestused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Viitkari lapsepõlvekodu Ribuski talu on varemetes. Noormehe sõnul ei uskunud ta juhtunut enne, kui seda ise nägi.
Eero Viitkari lapsepõlvekodu Ribuski talu on varemetes. Noormehe sõnul ei uskunud ta juhtunut enne, kui seda ise nägi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pere jäi ilma oma kodust, kuhu põles sisse kõik, mida eluks vaja. Nüüd paluvad nad rahalist abi, et uuesti jalad alla saada.

Veidi rohkem kui paar nädalat tagasi hävis tules Ribuski talu Ala külas Helme vallas.

Peavarjuta pere ei jäänud, sest aastaid tagasi kohendasid maja omanik Ene Liigus ja tema elukaaslane Imre Ämarik vanast rehetarest endale maja lähedale eraldi elamise. Niimoodi oli kõige mõistlikum, sest üks vaheseinaga tuba, mis majas oli, jäi kahele täiskasvanule ja neljale lapsele kitsaks. Perele kuulus vaid üks tuba, sest maja oli jagatud kolmeks sugulastega, kes ise kohapeal ei ela.

Tulle jäid pesumasin, kodukino, kaks arvutit, riided, köögitehnika ja muu – kõik, mis ühes kodus olla saab. Majas kaotas elu ka pererahva kass koos poegadega.

Tulekahju avastas pereisa, kui öösel rehielamust õue läks. «Tulin välja pissile. Katuse alt nägin kummalist kuma, suitsuandur karjus. Jooksin kohe helistama. Töötasin kunagi tuletõrjes vabatahtlikuna. Tean, et ei tohi ust lahti teha, õhku peale lasta. Päästjad ei suutnud aga enam midagi teha,» meenutas mees, kelle hingele teeb nähtu siiani haiget.

«Kõik, mis sul on, kaob poole tunniga. Kaotad kodu ja mälestused. Mul ei ole enam ema piltigi, mida vaadata. Mehed nutavad – ja kuidas veel, kuigi räägitakse, et nad ei nuta.»

Majapooles, mis abivajavale perele kuulub, elas praegu kõige rohkem Ene Liiguse poeg Eero Viitkar, samuti peatus seal nädalavahetuseti Tartus õppiv 17aastane tütar Elen. Teised lapsed elavad juba mujal. Isa märkis, et on tõeline õnn, et ükski lastest sel ööl majas ei olnud.

Uskumatult kõlanud kõne

Viitkar kuulis vanematelt põlengust, kui taas laeval tööl oli. «See oli alguses uskumatu ... Poolunisena ei saanud arugi, mis juhtunud on,» meenutas Viitkar, kes pidi veel nädala jagu tööl olema, enne kui koju pääses. «Juhtunu ei jõudnudki päriselt kohale enne, kui oma silmaga nägin.»

Kuidas põleng võis alguse saada, ei teata veel kindlalt. «Ei oskagi midagi arvata, ma pole selleks piisavalt kvalifitseeritud. Äkki midagi juhtmestikuga ... Ei oska öelda. Neid mõtteid on nii palju,» ütles noormees, kelle asjad mahapõlenud majja jäid. Samuti pidi Viitkar paar päeva tagasi romulasse viima maja kõrval seisnud auto, mis kahjustada sai.

Ämarik kahtlustab, et põleng puhkes kõrgepingeliini ülepinge tõttu. «Nii kummaline, et rehe juures oli välivalgusti läbi löönud. Ma ei tea, ei tea ...»

«Sündmuskohal saadud asitõendid viitavad, et tulekahju võis puhkeda ettevaatamatusest,» ütles prokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina. Seetõttu algatati neljapäeval asja uurimiseks kriminaalmenetlus.

Töö ja vaev vastu taevast

Liigus, kes hooldajana töötab, jäi ilma lapsepõlvekodust. «Hiljem, kui mu lapsed olid veel väikesed, läksin Iirimaale kalkuneid kitkuma, nagu öeldakse – selleks, et hakkama saada. Remontisime elamist, panime vee sisse, saime hakkama,» meenutas ta, nutt kurgus, aega, kus pidi enne Ämarikuga tutvumist üksipäini enda kaht last kasvatama.  «Nüüd pole midagi. Maksin ka kindlustusele, aga kui lepingut sõlmisin, siis öeldi, et sel pole erilist mõtet, kui seda kõik maja omanikud ei tee.»

Maja oli sugulastega kolme peale. Suurimat kahju tegi tuli just sellel poolel, kus Liiguse ja Ämariku lapsed elasid.

«Usun, et saame hakkama, aga see võtab aega ja raha – viimast meil kahjuks napib. Nüüd, olles teinud palju ootamatuid kulutusi ja suuri väljaminekud, selgub, et tavaliste arvete ja maksete jaoks polegi enam midagi alles – äkki saab keegi aidata,» rääkis Liigus. Näiteks tuleb edasi maksta õhksoojuspumba eest, mis tules hävis.

Vallavanem Tarmo Tamm nimetab kodu kaotanud pererahvast tubliks, Ene Liigust töökaks naiseks. Vald kavatseb neid rahaliselt toetada.

«Vallavanemale au ja kiitus, et kohe kohale tuli. Moraalne tugi oli väga oluline,» sõnas Imre Ämarik.

Kes soovib tulekahjus kodust ilma jäänud pererahvast toetada, saab seda teha, kandes annetusi Ene Liiguse Swed­banki arvelduskontole 1102495033.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles