Noored tahavad luua jalgrattagaraaži

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja / Scanpix

Tänasest, 29. septembrist kuni 5. oktoobrini leiab Eestis teist korda aset rahvusvaheline liikumisnädal Move Week. Selle käigus toimub üle Eestimaa ligi 150 suuremat ja väiksemat liikumist propageerivat spordivõistlust, perepäeva, kooli spordipäeva, matka ja muud.

Nädal kulmineerib 4. oktoobril spordipealinnas Valgamaal heategevusliku Liivimaa spordilaada ja rattaparaadiga Valga-Valka piirilinnas. Sellega populariseeritakse piiriülest sõprust ja koostööd, jalgrattakultuuri ning kogutakse toetust Valga avatud noortekeskuse ideele käivitada Valga noortekeskuse juures igamehe jalgrattagaraaž.

«Rattagaraaži käivitamisega soovivad Valga noored taasavastada nii-öelda garaažikultuuri – pakkuda noortele tehnikahuvilistele kooskäimiskohta, ise oma kätega jalgrataste ehitamise ja putitamise kohta, vanade rataste sõidukorda seadmise ja miks mitte nende linnaelanikele rentimise kohta,» selgitas Spordiaasta MTÜ eestvedaja Ott Pärna.

«Väheoluline pole ka garaaži sotsiaalne roll eri generatsioonide kohtumispaigana – kohana, kus noored sellid vanade meistrite käe all kogemusi, töövõtteid ja tehnikahuvi ammutavad,» lisas Pärna.

Eestis tehakse kõigist liikumistest jalgrattaga vaid viis protsenti. Euroopas on vastav näitaja keskmiselt seitse protsenti.

Seevastu Taanis tehakse jalgrattal koguni üheksa protsenti kõigist liikumistest. Seepärast aitabki rattakultuuri arendavat heategevuslikku kampaaniat liikumisnädala käigus läbi viia Taani-Eesti kaubanduskoda. Ettevõtmist toetavad teiste seas partneritena Valga maavalitsus, Valga linnavalitsus, Valgamaa Spordiliit ja Spordiaasta MTÜ.

Idee elluviimist on võimalik toetada, tehes annetuse MTÜ Spordiaasta kontole EE391010220110434019 SEB pangas (selgitus: Valga rattagaraaž). Teretulnud on ka panus rattagaraaži sisustuse ja tööriistade hulka.

Spordipealinna idee taga on Spordiaasta MTÜ, Eesti spordiringkonnad, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, kultuuriministeerium ja teised. Spordipealinna kaudu tahetakse laiendada liikumisharrastuse kandepinda üle Eesti, viia aasta jooksul ühes piirkonnas spordielu tuntavalt edasi ning teha maakond või omavalitsuste konsortsium üle-eestiliselt ja positiivsest küljest nähtavaks.

Sel aastal on Eestimaa spordipealinn Valgamaal – auväärt tiitlit kannavad 13 maakonna linna ja valda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles