Sigade katk tõi jahipiirangud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga põrsastega. Foto on illustreeriv.
Metssiga põrsastega. Foto on illustreeriv. Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Sigade Aafrika katku (SAK) levimise pidurdamiseks keelustas keskkonnaamet omavalitsustes, kus taudi diagnoositud, (nii-öelda teine tsoon) aju- ja koerajahi kõikidele ulukitele, et mitte ajada metssigu liikvele.

Kuna metssiga on piisava sööda olemasolul küllaltki paikne, lubatakse jätkata lisasöötmist ja küttimist peibutus-, varitsus- või hiilimisjahina.

SAK on väga ohtlik loomataud, millele on vastuvõtlikud nii kodu- kui metssead ning sellele haigusele on iseloomulik väga kõrge suremus. Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile.

Esmakordne taudi diagnoosimine Eestis toimus 8. septembril Hummuli vallas Valga maakonnas, millele järgnesid leiud Viljandimaal Tarvastu vallas, Ida-Virumaal Lüganuse vallas ja Valgamaal Õru vallas.

Euroopa Komisjoni rakendusotsusega on asjassepuutuvate liikmesriikide territooriumid ohuanalüüsi alusel jagatud kolme tsooni. Kolmandasse tsooni kuuluvad liikmesriikide haldusüksused, kus SAK on diagnoositud nii kodu- kui metssigadel, teise tsooni kuuluvad need üksused, kus SAK on diagnoositud metssigadel ning esimene tsoon on niinimetatud puhvertsoon, mis külgneb aladega, kus taud on diagnoositud metssigadel.

30. septembri seisuga on teine tsooni määratud ning sellest tulenevalt keelatud aju- ja koerajaht Viljandi maakonna Tarvastu vallas, Valga maakonna Hummuli ja Õru vallas ning Ida-Virumaa Lüganuse vallas. Uutest leidudest teavitab veterinaar- ja toiduamet keskkonnaametit, kes edastab info jahipiirkonna kasutusõiguse loa omajatele.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee. Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles