Tuhandetel maksud tasumata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perede rahaline seis ei ole taastunud.
Perede rahaline seis ei ole taastunud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäeval, 1. oktoobril oli füüsilistel isikutel tulumaksu ja sotsiaalmaksu, samuti ka maamaksu teise osamaksu tasumise tähtaeg.

2. oktoobri seisuga on oma tulumaksukohustuse jätnud täitmata pea 2400 isikut, kelle maksukohustus kokku on ligi 2,2 miljonit eurot, sealhulgas suurim võlasumma ühe inimese kohta on üle 140 000 euro. Maamaksukohustust ei täitnud tähtaegselt 14 400 inimest, summas ligi 2,7 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliamet juhib tähelepanu, et alates tänasest arvestatakse maksuvõlalt ka intressi, mille määr on 0,06 protsenti päevas. Samuti alustab maksuhaldur tasumata maksukohustuste osas sundtäitmist.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde soovitab kõigil, kellel on raskusi maksuvõla tasumisega, esitada taotlus maksuvõlgade osade kaupa tasumiseks ehk ajatamiseks. Ajatatud maksuvõlga ei kuvata ameti kodulehel maksuvõlglaste nimekirjas ning kuni isik jälgib sõlmitud tasumise graafikut, ei alusta maksuhaldur ka võla sissenõudmist.

«Et võla olemasolu ja võimalik sundtäitmine ei tuleks kellelegi üllatusena, on oluline e-maksuametis kontrollida üle oma kontaktandmed, et need oleksid kehtivad ja õiged,» lisas Udde.

Mugavaim viis taotluse esitamiseks on samuti e-maksuameti kaudu. «E-maksuametis saab taotluse esitada, kui võlasumma ei ületa 3200 eurot ja soovitav ajakava pikkus on kuni kuus kuud. E-maksuametis taotluse esitamise eelis on asjaajamise kiirus ning paberikulu vältimine. Taotlus jõuab ametnikuni kohe ning ka otsus maksuvõla ajatamise kohta tehakse paari päevaga ja see edastatakse taotlejale e-maksuametisse.

Otsuse tegemise kohta edastatakse kliendile teade e-posti või SMSi teel,» rääkis Udde.

Ajatamise taotlust saab esitada ka e-posti ja posti teel ning teenindusbüroos. Sellisel juhul tehakse ja edastatakse otsus taotlusele märgitud aadressil 20 kalendripäeva jooksul.

Juhise e-maksuametis ajatamistaotluse esitamiseks leiab ameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles