Valgamaa bussijuhtide palgavõitlus jätkub

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid bussijuhtide õiguste eest seisnud Aare Kübarsepp, kes juhtinud ka Tartu bussijuhtide streiki, tõdes, et Atko pakkumine Valgamaa bussijuhte ei rahuldanud.
Aastaid bussijuhtide õiguste eest seisnud Aare Kübarsepp, kes juhtinud ka Tartu bussijuhtide streiki, tõdes, et Atko pakkumine Valgamaa bussijuhte ei rahuldanud. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kolm nädalat tagasi sõlmisid transpordi ametiühing ja AS Atko Grupp viis uut kollektiivlepingut, mille tulemusena tõusid bussijuhtide kuutasude miinimummäärad. Uued kokkulepped puudutavad viie maakonna bussijuhte, kuid Valgamaal jäi leping sõlmimata.

Uue kokkuleppe kohaselt ootab palgatõus Harjumaa, Pärnumaa, Viljandimaa, Järvamaa ja Ida-Virumaa juhte.

Transpordi ametiühingu bussijuhtide koordinaator Aare Kübarsepp tõdes, et tegelikult oli laual ka Valgamaa juhtide uus tööleping. «Sõlmimata jätmine oli Atko Valga osakonna bussijuhtide otsus. Nad tahtsid ise sellega viivitada,» väitis Kübarsepp.

Soovivad tunnihinna tõusu

Väidetavalt lootsid Valgamaa roolikeerajad, et miinimumpalk tõuseb 800 euro peale. Viies maakonnas Atkoga sõlmitud kokkulepe sätestas minimaalseks kuutasuks tagasiulatuvalt alates 1. juulist 750–770 eurot, sõltuvalt piirkonnast. Alates 1. jaanuarist tõuseks see aga mõnel pool 800 euroni.

Ametiühingu Valga osakonna usaldusisiku Priit Heinsalu sõnutsi on bussijuhtidele miinimumpalgast olulisemgi tunnitasu, mis uute kokkulepete järgi ei tõuse. «Atko pakkumine poleks bussijuhtide palka reaalselt tõstnud, sest tunnihind ei muutunud grammivõrdki,» on Heinsalu pettunud. Praegu oli tunnihind kolm eurot ja juhte oleks rahuldanud ka 10sendine palgatõus.

Atko pakkus Valgamaa bussijuhtide palga miinimummääraks 750 eurot aasta lõpuni ja 770 alates 1. jaanuarist. Bussijuhid sooviksid, et need summad oleksid vastavalt 800 ja 850 eurot. Praegu kehtiv alammäär on 700 eurot, kuid Atko Grupi juhatuse esimehe Margo Tominga väitel teenivad bussijuhid juba praegu reaalselt 750eurost brutopalka.

Transpordi ametiühingu soov on kergitada 2015. aastaks miinimummäärad igal pool 850 euroni. Paraku kukkusid tänavu läbirääkimised Autoettevõtete Liiduga, kuhu kuulub GoBus, läbi. Enne suvepuhkusele minekut oli ühiselt kokku lepitud miinimummääras 800 eurot ja Kübarsepa sõnutsi sujus kõik hästi. Paraku tulid autoettevõtted augustis tagasi uute nõudmistega.

Kübarsepp mainis kahte ametiühingule vastuvõetamatut ettepanekut. «Tuldi jutuga, et bussijuhid peaksid ära andma oma puhkusepäevad ja kokkulepe ei tohiks hõlmata kaugvedudega tegelevaid liine.» Tema arvates polnud kumbki nõudmine põhjendatud.

Ollakse valmis streikima

«Oleme natuke pettunud ja usaldus on kõikuma löönud,» sõnas Kübarsepp. Tema hinnangul on transpordisektori suurimad valukohad äärmiselt madalad palgad ning bussijuhtide kõrge iga. Seepärast on palgatõus hädavajalik.

Esmaspäeva hommikul korraldasid GoBusi bussijuhid Tartumaal, Pärnu linnas ja Saaremaal hoiatusstreigi ning Tartu ja Elva jaamadest väljusid bussid 15 minutit hiljem. Tartu maakonnas nõuavad bussijuhid 930eurost kuupalka.

Kõige mustema stsenaariumi korral ähvardavad ka Valgamaa bussijuhid streigiga. «Loodame, et läbirääkimised leiavad positiivse lõppu selle aastanumbri sees, kuid oleme valmis ka streikima. Esialgu hoiatusstreik ja hiljem täielik,» hoiatas Heinsalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles