Liidu juht on tegevuskava suhtes skeptiline

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Kabrits
Agu Kabrits Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Siseministeerium saatis äsjavalminud Kagu-Eesti tegevuskava ametlikule kooskõlastusringile.

Uuel programmiperioodil saavad Eesti maakonnad Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu 134,8 miljonit eurot toetust töökohtade loomiseks ning teenuste ja töökohtade kättesaadavuse parandamiseks.

«Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute toetusega rahastame just neid projekte, mis hoogustavad ettevõtluse arendamist väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi. Igas Eesti piirkonnas peab olema piisavalt väljakutseid pakkuvaid töökohti, majanduskasvu soodustav ettevõtluskeskkond ning kättesaadavad teenused,» märkis siseminister Hanno Pevkur.

Toetuse jaotamisel maakondade vahel võetakse arvesse maakonna rahvaarvu ja sotsiaal-majandusliku olukorra näitajaid.

Ida-Virumaa saab lisaks teiste maakondadega võrreldavatel alustel jagatavale toetusele 8 miljonit eurot. Kagu-Eesti saab kolm miljonit eurot juurde ehk nii Võru, Valga kui Põlva maakonnad saavad täiendavalt miljon eurot. Nii Ida-Virumaa kui Kagu-Eesti arengule uue hoo andmiseks valmivad siseministeeriumis peagi tegevuskava ja rakendusplaan.

Uue programmiperioodi eripära võrreldes lõppevaga on, et projektivaliku puhul on suur tähtsus sellel, milliseid arenguvõimalusi ja kitsaskohti maakonnas kohapeal oluliseks peetakse. Selleks tuleb maakonnas enne taotlusvoorude avanemist uuendada arengustrateegia ning ette valmistada piirkonna konkurentsivõime tugevdamise tegevuskava.

Vastav töö käib maakondades juba alates selle aasta kevadest. Tegevuskavad kinnitab siseminister.

Töökohtade loomisele suunatult toetatakse turismitoodete ja atraktsioonide arendamist, avalike juurdepääsude ja kommunikatsioonide rajamist tööstus- ja ettevõtlusaladele, inkubatsiooni- ja tootearendusvõimaluste loomist ning linnakeskuse avaliku ruumi kaasajastamist ettevõtlusele atraktiivsemaks muutmiseks.

Teenuste ja töökohtade füüsilise kättesaadavuse parandamiseks toetatakse keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste arendamist.

Valgamaa Omavalitsuste Liit on seisukohal, et siseministeeriumi koostatud Kagu-Eesti tegevuskavast ei saa asja, kui selle rakendamiseks ei ole eelarves raha.

"Kagu-Eesti tegevuskava ei ole vaja selleks, et meie riiulitel oleks veel üks kaust lisaks. Eesmärk, miks seda kava koostama asuti, oli ju ikka elujärje parandamine siinkandis," ütles Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimees Agu Kabrits.

Tema hinnangul on Kagu-Eesti tegevuskava saanud igati asjalik ning selle koostajad väärivad tunnustust. Ometi saavad tegevuskavas seatud üllad eesmärgid täidetud vaid juhul, kui nendeks tegevusteks on olemas ka eelarves raha.

"Hindame kõrgelt valitsuse algatust koostada Kagu-Eesti arendamise tegevuskava, kuid kutsume üles planeerima juba eelolevaks aastaks tegevuskava elluviimiseks ka raha. Ilma selleta jääb paber paberiks," ütles Kabrits.

Valgamaa omavalitsuste hinnangul vajavad kolm Kagu-Eesti maakonda igaüks vähemalt kolm miljonit eurot aastas täiendavat arenguraha, et tänasest mahajäämusest tõusta Eesti keskmiseni palgataseme ja tööhõive osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles