Levivad viirusega jõulukaardid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui leiad postkastist sellise e-kirja, ära linki ava. Kui oled juba lingil klõpsanud, siis lase IT-spetsialistil oma arvuti üle vaadata.
Kui leiad postkastist sellise e-kirja, ära linki ava. Kui oled juba lingil klõpsanud, siis lase IT-spetsialistil oma arvuti üle vaadata. Foto: Repro

Riigi infosüsteemi amet (RIA) hoiatab arvutikasutajaid saksakeelsete e-jõulukaartidega leviva viiruse eest.

Eesti arvutikasutajatele on sel nädalal massiliselt saadetud saksakeelseid e-jõulukaarte, mis saabuksid justkui mõnelt Eesti ettevõttelt, teatas RIA. Kirja lähemalt uurides selgub, et saatja on tundmatu e-posti aadress piiri tagant. Kirja teema võib olla näiteks «E-Card zu Weihnachten», «Grußkarte zum Winterfest» või «Weihnachtsgruß». Peale selle võib teemarida sisaldada kirja saamise kuupäeva, näiteks «09. December 2014».

Kiri sisaldab e-jõulukaardile suunavat linki, mis võib olla peidus mõne «aktiivseks» märgitud väljendi all, nagu näiteks «Eine Grußkarte für Sie», «Frohes Fest» või «Weihnachtsgruß».

Lingile klõpsates suunatakse arvutikasutaja pahavara alla laadima. Allalaaditav zip-fail võib kanda nime «E-Card_zu_Weichnachten», milles peitub sarnase nimega exe-fail. Exe-faili nimi on ülipikaks venitatud lõppu lisatud numbritega, nagu näiteks «Card_zu_Weichnachten_scan_foto_2834792347_12_2014_21093812_000129_001_004_002910».

Kui juhuslikult siiski pahalingil klikitud sai, peaks tööarvuti puhul sellest IT-toele teada andma. Koduarvuti tuleks üle vaadata uuendatud viirusetõrjega. Kui kohe midagi ei leitud, tasub lähipäevil viirusetõrje definitsioone uuendada ning uuesti arvuti üle skanneerida. Kõik viirusetõrjujad ei pruugi värsket pahavara praegu veel ära tunda.

Jõuludeni on veel paar nädalat aega ning praegune kampaania ei jää kindlasti viimaseks. Kuigi jõulud peaksid olema heade soovide ja unistuste täitumise aeg, tuleks elektrooniliste jõulukaartidega ettevaatlik olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles