Haiglas alustas tööd uus seade

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue seadmega töötavad spetsialistid on saanud vastava väljaõppe.
Uue seadmega töötavad spetsialistid on saanud vastava väljaõppe. Foto: Valga haigla

Detsembrist alustas Valga haiglas tööd uus Siemensi kompuutertomograaf, mille abil on võimalik kiiremini ja täpsemini haigusi diagnoosida, samuti erakorralistele probleemidele paremini lahendusi leida, anti haiglast teada.

Valga haigla ravijuhi Kristel Kivisilla sõnul saab uue kompuutertomograafiga uurida kõiki kehapiirkondi. «Saadud vastused on täpsemad, kuna uuritava kihi paksus on üks-kaks millimeetrit. Vanemal aparaadil oli see viis-kuus millimeetrit,» märkis doktor Kivisild.

Ta lisas, et nüüdistehnoloogia võimaldab haiglas läbi viia uusi uuringuid, näiteks vaadelda veresooni – see võimalus vana kompuutertomograafiga puudus. «Uue kompuutertomograafiga saame läbi viia ka madaladoosilisi CT-uuringuid  (LDCT ehk low dosis computer tomography). Uue seadmega tehtava LDCT-uuringu puhul on saadav info oluliselt suurem, kiirgusdoos aga patsiendile ohutum,» sõnas doktor.

Ka haigla spetsialistid-radioloogid on saanud põhjaliku koolituse, kuivõrd igal uuel seadmel on oma eripärad, mida tuleb tunda.

Kompuutertomograaf on kõrgtehnoloogiline meditsiiniseade, millega viiakse läbi uuringuid ja raviprotseduure. Tehnoloogiaseadmes on röntgenikiirte allikas ja 20 üheaegselt funktsioneerivat rida röntgenikiirte detektoreid, mis registreerivad uuritava piirkonna läbinud röntgenikiired. Saadud info põhjal loob arvuti monitoriekraanil inimkeha sisevaated, mida vastavalt vajadusele kasutatakse haiguste diagnoosimiseks või raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles