Muutub kultuuriala töölepingute sõlmimise kord

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministeerium
Kultuuriministeerium Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Uue aasta algusest jõustub mitu seadusemuudatust, mille väljatöötamine koostöös kultuurivaldkonna esindajatega iseloomustas lõppevat aastat. Need puudutavad näiteks loominguliste töötajate töölepinguid, loomeliitude üle arvestuse pidamist või ka kunstiteoste tellimise korda, andis teada kultuuriministeerium.

Näiteks jõustub etendusasutuse seaduse ja rahvusooperi seaduse muudatus, mis täpsustab loomingulises valdkonnas töölepingute sõlmimise korda. Edaspidi võib samasisulise töö tegemiseks sõlmida tähtajalist lepingut reeglina kaks korda järjest. Erand on etendusasutuse loomingulise juhiga sõlmitavad tähtajalised töölepingud, mis ei muutu järjestikuse pikendamise tulemusel lõpuks tähtajatuks.

Uue aasta esimesest päevast hakkab kehtima ka loovisikute ja loomeliitude seaduse muudatus, mille alusel võetakse kasutusele loomeliitude andmekogu. See võimaldab pidada loomeliitude üle arvestust ja teostada järelevalvet loomeliitude seadusega kehtestatud nõuete täitmise üle.

Lisaks aitab andmekogu paremini planeerida loomeliitudele makstava toetuse suurust ja on abiks ka loomeliitudele arvestuse pidamisel oma liikmeskonna üle.

Kultuuri- ja spordivaldkonda puudutab tulumaksuseaduse muudatus, mis täpsustab stipendiumide mõistet ning määratleb, millal ja kellele ning mis ulatuses võib stipendiumi maksta. Sellega seonduvalt muudeti Eesti Kultuurkapitali seadust, et tagada kultuurkapitali makstavate toetuste tulumaksuvabastus, needki muudatused jõustuvad 1. jaanuarist.

Lisaks hakkab kehtima muinsuskaitseseaduse ning kultuuriväärtuste väljaveo, ekspordi ja sisseveo seaduse  muudatus, mis hõlmab väärteokoosseise ning on seotud karistusõiguse üldise ülevaatamisega justiitsministeeriumi algatusel.

Kunstiteoste tellimise seaduse muudatused, mille tulemusel muutub kunsti tellimine avalikku ruumi selgemaks ja hõlpsamaks, jõustuvad 1. veebruaril 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles