Pidu kestis mitu päeva

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maratoni Retrosõidu viimased osalejad jõudsid finišisse ööpimeduses, aga õnnelikena.
Tartu Maratoni Retrosõidu viimased osalejad jõudsid finišisse ööpimeduses, aga õnnelikena. Foto: Ardo Säks

Sulalumes kinni kleepuvad puusuusad, higine suusakampsun ja lodeva loomuga villane müts – Tartu maraton tähistas oma 55. sünnipäeva lõbusa Retrosõidu ja hullumeelse «Peoga suusabaasis». Sinna kogunesid sajad inimesed, et kaua vaos hoitud retrohõnguline suusa- ja tantsulõvi endast välja päästa, andsid teada korraldajad.

Juubel algas aga juba reedel, kui toimus paraad Raekoja platsil ning Tartu–Uhti matk esimese Tartu maratoni toimumise tähistamiseks.

«Reedesed sündmused oli nagu maratoni sool, millel kogu ideoloogia baseerub. Nagu ükski suguvõsa ei tohi unustada oma esivanemaid, et järeltulevad põlved ei tunneks ennast juurtetult, ei tohiks ka meie unustada, kuidas Tartu maraton alguse sai ja kes sellele aluse pani,» kommenteeris nädalavahetuse sündmusi Tartu maratoni võistluste direktor Indrek Kelk. 

«Kogu nädalavahetus kinnitas taas kord, et Tartu maraton on pika ajalooga väga elujõuline ettevõtmine,» lisas ta.

Laupäeval pisut enne õhtuhämara saabumist startis ligi 100 vanaaegses suusavarustuses maratonisõpra Tehvandi suusastaadioni lähistelt 6,5 kilomeetri pikkusele sõidule, mis kulges mööda maratoni rada kuni Servamäeni ja tagasi. Keegi liigselt ei pingutanud ja ennekõike oli oluline lõbus kulgemine.

Tõsi, värskelt sadanud sulalumi tegi puusuuskadel liikumise kohati päris raskeks, kuid seda autentsem oli retromaitseline suusamälestus. Finišisse jõudmise ajaks valitses Otepääl juba ööpimedus ning suusatajaid võttis vastu tõrvikute sära ja tempokas peomuusika.

Sealt edasi mindi juubilari õnnitlema Kääriku spordibaasi, kus Tartu maratoni 55. sünnipäeva auks leidis aset «Pidu suusabaasis». Ansambel Regatt pani jala tatsuma kõigil, kes olid vaevaks võtnud Otepäält välja sõita ja tõelist nõukaaegset tantsulkat nautida.

«Minu poole pöördus inimesi, kes kiitsid just nimelt Kääriku spordibaasis toimunud pidu ja avaldasid soovi, et taoline maratoni sünnipäeva tähistamine võiks igal aastal toimuda,» muljetas peol ka ise jalga keerutanud Indrek Kelk. «Seni oleme sel moel tähistanud ainult juubelit, aga tulevikuks annab niivõrd positiivne tagasiside kindlasti mõtteainet.»

Esimene Tartu maraton toimus 16. jaanuaril 1960, kui sõideti esimest korda Tartust Käärikule. Reedel tähistati seda Tartu–Uhti jalgsimatkaga, kus 39 vaprat suusasõpra rändas mööda esimese Tartu maratoni raja algust – mõni julgem ka suuskadel. Juubeliüritused lõpetas aga pühapäev, kus lapsed said osa World Snow Day ehk ülemaailmse lumepäeva suusasõitudest.

43. Tartu maraton toimub 15. veebruaril. Soodusregistreerimine on avatud 25. jaanuarini. Nädal enne põhimaratoni, 8. veebruaril toimuvad aga 4. Tartu teatemaraton ja avatud raja sõidud kolmel distantsil: 63, 31 ja 16 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles