Lätis möllab epideemia

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alanud aasta teisel nädalal, 5.–11. jaanuarini pöördus Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3004 inimest, neist 41 protsenti olid lapsed.

Arstide poole pöördunute arv ning haigestumuse intensiivsus püsib madalal tasemel ega ületa hooajale iseloomulikke näitajaid. Gripitaolisi haigestumisi registreeriti möödunud nädalal 92 korral.

Haigestumuse intensiivsust hinnatakse jätkuvalt madalaks, gripiviiruse levikut piiratuks, kuid üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse, eeskätt Narvas ja Ida-Virumaal. 

"Loodan, et Valgamaa elanikud on end aegsasti gripi vastu vaktsineerinud. Eelmise nädala esialgsetel andmetel ei registreeritud Valgamaal ühtegi gripilaadset haigestumist. Ülemiste hingamisteede viirusnakkustega pöörduti Valgamaal arstide poole 57 korral, mis on hooaega arvestades pigem tagasihoidlik,« sõnas terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

»Üleliigseks muretsemiseks põhjust ei ole. Hoidke ennast ja oma lähedasi, peske tihti käsi ja haigena püsige kodus."

Lätimaal on aga olukord sootuks hullem. Haigestumus grippi on neljas Läti linnas jõudnud epideemiatasemele, millega seoses kuulutas haiguste ennetuse ja kontrolli keskus teisipäeval välja epideemia alguse, teatas BNSile asutuse kommunikatsiooniosakonna juhataja Laura Ševtšenko.

Eelmisel nädalal oli grippi haigestunuid Daugavpilsis 123,6 inimest 100 000 elaniku kohta, Jelgavas 197,7, Jēkabpilsis 133,3 ja Rēzeknes 172,1 inimest 100 000 elaniku kohta.

Perearstid on Lätis registreerinud gripihaigeid kõikides vanuserühmades, kuid kõige rohkem on haigestunuid 5–14aastaste laste seas.

Kuigi Eestis gripiviiruse püsivat levikut ei ole veel täheldatud, on gripi tõttu hospitaliseeritud hooaja algusest ehk oktoobrist 11 patsienti, neist kolm olid vanusrühmas 0–4, kaks 5–9 eluaastat, kolm olid täiskasvanute vanusrühmas 20–64 ja kolm vanemaealiste rühmas. Patsiendid olid hospitaliseeritud Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaal.

Kokku on Eestis hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 15 korral, neist 14 korral on olnud tegu A-gripiviirusega ja ühel korral B-gripiviirusega. 

Terviseamet juhib elanike tähelepanu asjaolule, et paljudel juhtudel põetakse gripp läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitab terviseamet gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja eakad inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles