Maratoni korraldajatele teevad tuska rajarikkujad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maratoni rada.
Tartu Maratoni rada. Foto: Pertti Juronen

Tartu maratoni korraldajad on mures, kuna viimasel ajal on hakatud maratoni suusarada kasutama jooksu- ning kõnnirajana. Harvad ei ole ka juhtumid, kus maratonirada kasutatakse isegi auto, ATV või mootorsaaniga rallimiseks.

Kõik sellised tegevused aga rikuvad suusaraja niigi kohati nigelat kvaliteeti. Ei ole välistatud, et teatud juhtudel võivad raja väärkasutused viia isegi vajaduseni Tartu maratoni rada lühendada, kui kahjustused on niivõrd ulatuslikud, et seal võib normaalse suusaraja taastamine võimatuks osutuda.

Seega on korraldajatel ja kõikidel tulevasest maratonist osalejatel tungiv palve, et maratoni 63kilomeetrisel rajal liigutaks ainult suuskadel.

"Ootame rõõmuga inimesi maratoni rajale harjutama, aga lumeperioodil siiski ainult suuskadel ja lumevabal ajal jalgsi ja ratastel," rääkis Tartu maratoni võistluste direktor Indrek Kelk. "Kõik motoriseeritud sõiduvahendid, mis ei ole seotud raja hooldustöödega, võiksid looduses liikuda mööda alternatiivseid teid, kus selline tegevus lubatud."

Ta lisas, et kui jooksjad ja kõndijad ei suuda tõesti kuidagi ennast suusarajast eemal hoida, paluvad maratoni korraldajad neil liikuda vähemalt raja välimise ääre lähedal, et jalajäljed ei kahjustaks suusaraja kõige kasutatavamat osa.

Maratoni rada on 63 kilomeetrit pikk, algab Otepäält Tehvandi suusastaadionilt ning lõppeb Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses. Rada hooldatakse võimalusel regulaarselt igal talvel kogu lumeperioodi vältel ja rada on kõikidele suusatajatele võistlusvälisel ajal avatud.

Sel pühapäeval on Tartu maratoni rajal 4. Tartu teatemaraton ning avatud raja sõidud. 43. Tartu maraton on kavas 15. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles