Tervisehädade taga võib peituda hallitusseen

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks seentele võivad ruumidesse kolida ka teised organismid. Selline näeb välja ruum, mille on vallutanud vetikad.
Lisaks seentele võivad ruumidesse kolida ka teised organismid. Selline näeb välja ruum, mille on vallutanud vetikad. Foto: Eesti Mükoloogiauuringute Keskus

Olgu tegu kodu, kontori, lao või mõne muu inimese kasutatava hoonega, hallitusseened on seal alati olemas, kinnitab biokahjustuste ekspert Kalle Pilt.

Inimese tervisele mõjuvadki hallitusseened enamasti õhu kaudu. Eesti mükoloogiauuringute keskuse ehitusinsener Kalle Pilt täpsustas, et hallitus on teaduskeeles mikroseente koloonia. «Mikroseened ei moodusta silmaga nähtavaid viljakehasid. Seega ei saagi näha mikro- ehk hallitusseeni ühekaupa, vaid alles siis, kui seened on koondunud kolooniaks,» lausus ta.

Mõnikord jäävad ka kolooniad märkamatuks, sest hallitusseened on leidnud sobiva koha paljunemiseks toanurka paigutatud kapi taga, kiviplaatides, krohvis, vaipades, laeplaatides või soojustusmaterjalides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles