GALERII: Tallinna maksumaksja rahaga korraldatud pralle Valgas

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 13. veebruaril 2015 sai Valga kultuuri- ja huvialakeskuses pea kolmveerandtäissaali ees teoks kontsert, mis Tallinna Kesklinna linnaosa vanema Alar Nääme sõnul oli järjekordne osa Valga linnavalitsuse ja Kesklinna linnaosa vahelisest koostööleppest. Just eelmiste taoliste kontsertide pärast Valgas on Keskerakonna poliitik sattunud poliitiliste oponentide rünnaku alla.

Publiku seas võis näha nii vanemaid kui nooremaid inimesi, nii eesti- kui venekeelseid. Sestap pöördus Nääme publiku poole nii eesti- kui venekeelse tervitusega.

Kui neljapäeval paljude Valga elanike postkastidesse otsepostitusena potsatanud Alar Nääme pildiga kakskeelne kutse lubas, et kontserdil esinevad Tallinna noorte ansambel Neposedõ ja Marina Jerjomina juhendatav stuudio Joy Valgast, siis tegelikkuses Joy üles ei astunud. Nende asemel sai rahvas näha tantsukooli JJ-Street etteastet.

«Joy ütles ära, õnneks oli JJ-Street paindlik ja andis pea viimasel hetkel nõusoleku neid asendada,» kinnitas Alar Nääme Valgamaalasele.

Menuka kohaliku stuudio loobumine veidi enne kontserti tuli talle enda sõnul täieliku üllatusena. «Leppisime kontserdi Marinaga kokku tükk aega tagasi – ma ei kujuta ette, kas äraütlemine on selle skandaaliga seotud,» väljendas ta oma teadmatust.

Valga linnavalitsuse esindajaid Valgamaalane kontserdil ei märganud. See oli ka ootuspärane, kuna linnavalitsus kinnitas eile, et ei vasta tõele Tallinna Kesklinna linnaosa vanema väited, nagu oleksid 14. detsembril 2014 ja 18. jaanuaril toimunud ning 13. veebruaril kavandatav kontsert seotud Valga linna ja Tallinna Kesklinna valitsuse vahelise koostöölepinguga.

"Nimetatud kontsertide toimumiseks ei ole sõlmitud lepingupoolte esindajate vahelist kokkulepet, vaid need on algatatud ühepoolselt Tallinna Kesklinna valitsuse poolt, rentides selleks Valga kultuuri- ja huvialakeskuse ruume ja teenuseid vastavalt üldisele hinnakirjale," on linnavalitsuse seisukoht.

Kuigi linnavalitus tegi ka ettepaneku kahtlusaluste kontsertide korraldamine peatada, Alar Nääme selleks põhjust ei näinud, kinnitades jätkuvalt, et tegu pole poliitpropagandaga. «Absoluutselt ei ole see propagandaüritus: südamest on mul hea meel, et inimestele kontserdid meeldisid,» kinnitas Nääme ka täna.

«Olen Valga linnapead ka kogu aeg kutsunud. Esimese kutse ütles ta ära, teisele ei reageerinud, täna teda ka ei ole,» tõdes Tallinna Kesklinna linnaosa vanem.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ridades Riigikokku pürgiv Valga linnapea Kalev Härk kinnitas, et on mainitud kutsed e-posti teel kenasti kätte saanud. "Olen ikka kutsutud sinna, aga ei näe erilist mõtet minna, sest see ei ole see üritus, mida oleme koostööna kavandanud."

Pettunud Härgi sõnul lootsid Valga linnajuhid siiralt, et Tallinna kesklinna ja Valga koostöö on natuke konstruktiivsem. "Aga natuke hirmus oli näha neid kutseid, mis hakkasid tulema Keskerakonna logodega. Kusjuures ürituse toimumine oli kokku leppimata.«

Alar Nääme tekkinud olukorras ja enda vastu suunatud süüdistustes, millega on üles astunud nii sotsid kui IRL, midagi traagilist ei näe. »Selles mõttes on see isegi hea, et saan kümme korda kuulsamaks.«

Keskerakonna poliitik avaldas ka hämmastust, et selline pahameel jõudis avalikkuse ette alles mõni päev enne kolmandat omavalitsuste koostöövormina esitletud kontserti. »Pigem on selline kahtlus, et oodati just viimase hetkeni, et siis ära panna.«

Samuti kinnitas Nääme, et erakonna logoga otsepostitus on tema enda kulul trükitud ja kinni makstud.

Lisaks rõhutas ta, et pole ühelgi kolmest kontserdist sõnagi valimistest rääkinud. Kuidas varasematel kordadel asjad tegelikult on, Valgamaalane öelda ei oska. Seekordse kontserdil ei rääkinud ta valimistest vähemalt üritust sisse juhatades tõepoolest sõnagi, rõhutades vaid linnadevahelise koostöö tähtsust.

Tumedad pilved pole aga keskerakondlasest poliitiku pea kohalt kadunud. Näiteks teatas Isamaa ja Res Publica Liit, et erakonna hinnangul tuleb Tallinna Kesklinna linnaosa vanema tegevust arutada Kesklinna halduskogu erakorralisel istungil.

»Peame vajalikuks, et linnaosavanem annaks linnaosa halduskogule viivitamatult selgitusi, mis põhjustel maksis tema valimiskampaania üritused Valgas kinni Tallinna Kesklinna valitsus. Kuna linnaosavanem on enda ametissenimetamisel saanud kooskõlastuse just halduskogult, peab halduskogu seda küsimust arutama ja võtma seisukoha linnaosavanema jätkamise osas," märkis Kesklinna halduskogu IRLi kuuluv liige Sven Sester.

Sesteri sõnul pole Nääme tegevus ainult ebaeetiline, vaid sellel on ka selged korruptsioonitunnused. "Avalike vahendite kasutamisel võimule saamiseks on korruptsiooni tunnused, kuna sellega luuakse endale avalikest vahenditest eeliseid teiste kandidaatide ees. Kui halduskogu mõistab Nääme tegevuse hukka, peaks ta võtma poliitilise vastutuse," ütles Sester.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles