Tartu maratoni kaksikvõidu võtsid norrakad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval ,  43.korda toimunud Tartu  maratonil startis    6370  suusasportlast, neist 4994 sõitsid 63 kilomeetri pikkust  suusarada.Kohal oli kogu maailma ülipikamaasuusatajate paremik.

Juba kolmveerand tundi  enne kella üheksat kihas Tehvandi suusastaadion suusatajatest .Enne starti vaadati  veelkord üle suusavarustus, kinnitati numbreid ning liiguti ettenähtud stardikoridori. Pealtvaatajad otsisid stardikoridori ääres paremaid vaatamiskohti.Ja siis kõlaski stardipauk ning see tohutu inimmeri hakkas liikuma Tehvandi staadionilt Elva poole .

Enamik maratonil osalejatest olid riietunud sportlikult, kuid harrastussuusatajate seas oli näha ka põnevates kostüümides suusatajaid. Suuskadel olid pingviini-, hundi-,,karu-, lõv-i ja jänesekostüümides sõitjaid,üks mees oli lausa rahvariietes.Mõned olid pähe pannud sarved ja ette maskid, näha sai ka maalitud nägudega suusatajaid. 

Kui tippude jaoks on Tartu maraton tähtis võistlus, siis suuremale osale suusatajatest oli see lihtsalt vahva ja meeleolukas suusapidu.

Juba kakskümmend minutit peale starti tuiskasid Matu toitlustuspunktist läbi esimesed võistlejad.Eesotsas oli Algo Kärp.

Toitlustupunktis pakuti suusatajatele kuuma teed, jõujooki, mustikakisselli, leiba, hapukurki, soola, kukleid ja rosinaid. Kui esimesd sportlased tuiskasid toitlustupunktist läbi peatumata, kasutasid paljud tagantpoolt tulijad võimalust peale 12 kilomeetri  läbimist ennast veidi energiajoogi või sooja teega turgutada.Tore oli vaadata, kuidas pealtvaatajad suustajatele ergutushõigete, kellade helistamise  ja käteplaksutamisega kaasa elasid.Tund ja kakskümmend minutit peale starti olid enamik suusatajatest  esimese ehk  Matu teeninduspunkti läbinud.

Rohkem kui pool maad sõitis ees kuueliikmeline grupp, kelle hulgas  kaks eestlast ja kolm norrakat.Enne Palu punkti rebisid kaks norrakat eest ja lahendasid omavahel võitja saatuse viimasel kilomeetril.

Selle aastase Tartu maratoni kaksikvõidu viisid koju norrakad.Kullale sõitis end Eldar Rönning ajaga 2:43:41.Teise koha pälvis norrakas Audun Laugaland, kes lõpetas distantsi 16 sekundit hiljem.Parim eestlane oli Martti Himma, kes saavutas kolmanda koha ja jõudis finišisse 4minutit ja 59 sekundit hiljem.Neljas oli norrakas Martin Hammer.Algo Kärp oli eestlastest teine ,lõpetades 63 kilomeetrise distantsi viiendana.

Naistest oli kiireim Tatjana Mannima , kelle ajaks oli 3:10.00.Teisele kohale tuli itaallanna Antonella Confortola, 4.49 hiljem Mannimast.Kolmandana jõudis pärale Triin Ojaste.

16.jaanuaril oma 55. sünnipäeva pidanud Tartu maratoni starti tuldi täna 43 korda.Eestimaa talv pole lubanud maratoni sõita 13 aastal,viimati jäi see lumepuudusel ära mullu.Tunamullu  oli maratoni lõpetajaid kahe distantsi peale kokku 7881.Rohkem on Tartu maratonil olnud suusatajaid olnud suurel suusasõidul vaid selle hiigelaegadel, 1986.aastal, mil maratoni lõpetas 9858 osavõtjat.

Vahelduval ja kaunil Lõuna-Eesti maastikul sõidetav Tartu maraton on maailmas üks hinnatumaid klassikamaratone.Eesti suusatajatel õnnestus kodusel maratonil triumfeerida 10 aastat tagasi, mil Raul Olle kolmekordseks Tartu maratoni võitjaks tõusis.Naiste konkurentsis oli aasta hiljem parim Õnne Kurg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles