Kuus saadikut lahkus protestiks istungilt

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallavolikogu peab istungeid raekojas.
Otepää vallavolikogu peab istungeid raekojas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänase, 19. veebruari Otepää vallavolikogu istungi alguses tegid kuus volikogu liiget avalduse, milles viitasid seaduse ja Otepää valla põhimääruse punktide olulistele rikkumistele.

«Istungi päevakorra eelnõu koostamisel ja eelnõude menetlemisel on volikogu esimees Jaanus Raidal rikkunud ja eiranud nii kohaliku omavalitsuse korralduse seadust kui Otepää valla põhimääruses sätestatut. Otepää valla põhimääruse § 22 lõike (9) kohaselt ei ole lubatud lülitada päevakorra eelnõusse päevakorrapunkte, mis ei ole läbinud istungieelset menetlust,» seisab avalduses, millele on alla kirjutanud Siim Kalda, Martin Teder, Tanel Ojaste, Aivar Nigol, Merlin Müür ja Enn Sepma.

Istungieelset menetlust ei olnud avalduse esitajate sõnul teiste hulgas läbinud päevakorra eelnõu punkt 2, mis käsitles SA Otepää Turism ühinemist sihtasutustega Valgamaa Arenguagentuur ja Tõrva-Helme Turism. Selle päevakorrapunkti esitas opositsiooni sõnul volikogu esimees Jaanus Raidal. Samal istungil menetleti ka Raidalile sõiduauto kompensatsiooni määramist.

SA Otepää Turism ühinemise otsus SAga Valgamaa Arenguagentuur on olnud päevakorras juba mitu kuud. Eelmisel aastal oli avalduse esitajate sõnul üks tulisemaid ühinemise eestvedajaid Teet Reedi, kes on SA Otepää Turism juhataja Ene Reedi abikaasa.

«Samuti hääletas volikogu aseesimees Teet Reedi ühinemise poolt – teadvustamata endale asjaolu, et ta on seotud isik,» seisab avalduses. «Tänaseks tehti häälte kindlustamiseks vangerdus, kus Teet Reedi peatas enda volikogu liikme õigused ja asemele määrati Marika Ein, kes sai otsuse poolt hääletada.»

Ühinemise tulemusena lähevad kõik SA Otepää Turism varad avalduse tegijate sõnul tasuta üle Valgamaa arenguagentuurile.

Enda sõnul selleks, et vältida teadlikult KOKSi ja Otepää valla põhimääruse eiramist, esitasidki kuus volikogu liiget volikogu esimehele avalduse võtta antud eelnõud volikogu istungil menetlusse alles siis, kui need on läbinud õiguspärase istungieelse menetluse.

«Volikogu esimees Raidal eiras teadlikult seadusi ja volikogu istungil asuti valimisliitude Otepää, Otepää Kodanik ja IRLi häältega nimetatud eelnõusid menetlema,» leiavad avalduse teinud volikogu liikmed, kes lahkusid protestiks istungilt.

Jaanus Raidal ütles olukorda kommenteerides, et süüdistus on katse pidurdada sihtasutuste Otepää Turism ja Valgamaa Arenguagentuur liitumist. Tema sõnul on kõige kummalisem, et valimisliit Meie Kodu, kuhu Kalda, teder ja Ojaste kuuluvad, ise nõudis, et eelpoolnimetatud küsimus käiks volikogust läbi.

"Meie Kodu saeb oksa, millel ise istub," on Raidali hinnang. Ta selgitab veel, et komisjon ei saanud otsust teha, sest kohal oli vaid neli liiget minimaalse nõutava viie asemel, kuid kohalolnud liikmed toetasid ettepanekut. "Mis saan mina sinna teha, kui volinikud ei käi komisjoni istungitel kohal."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles