Eesti ja Läti ministrid arutasid Taageperas kahe riigi edasist koostööd

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed Mulgi märgid antakse üle 21. märtsil 2019. a. Taagepera lossis.
Esimesed Mulgi märgid antakse üle 21. märtsil 2019. a. Taagepera lossis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedel Valgamaal Taagepera lossis toimunud Eesti-Läti ja Läti-Eesti valitsustevaheliste komisjonide kohtumisel kaardistasid Eesti siseminister Hanno Pevkur ning Läti keskkonna- ja regionaalminister Kaspars Gerhards uued teemad, mida oleks otstarbekas lahendada ennekõike valitsustevahelise koostöö formaadis.

Komisjoni tegevustesse otsustati uute teemadena lisada tervishoid ja tervishoiuga seonduvad avalikud teenused piiriregioonides, kutseharidus, elukestev õpe ja töötute ümberõpe, päästeteenused piiriregioonides ja merealadel ning piiriülese rongiliikluse ja maanteede edendamine Eesti ja Läti vahel.

"Senine koostöö kahe riigi vahel on olnud väga hea, aga aja arenedes näeme võimalusi riikidevahelise koostöö arendamiseks, muutes seda muuhulgas paindlikumaks,“ ütles valitsustevaheliste komisjonide ühisistungit juhatanud siseminister Hanno Pevkur. „Ühe koostöö näitena arutluse all olnud Balti riikide 100. sünnipäeva pidustused näitavad, et ka riikide sünnipäeva tähistamist on võimalik ühitada," märkis minister. Pevkuri sõnul on oluline kaasata komisjonide töösse enam pädevate organisatsioonide ja ministeeriumide esindajaid mõlemast riigist, et komisjon saaks oma tööd teha võimalikult asjatundlikult ja mõjusalt.

Eesti-Läti valitsustevaheline komisjoni loodi Vabariigi Valitsuse korraldusega 2004. aastal. Komisjon on seni tegelenud valitsustevahelise piiriülese koostöö analüüsimise ja arutamisega, piiriületusprotsessi hõlbustamisega ning piiriregioonides ettevõtlussõbraliku keskkonna loomise ja koostöö strateegiate elluviimisega. Ühtlasi otsib komisjon lahendusi piiriregiooni aktuaalsetele kitsaskohtadele.

Eesti-Läti valitsustevahelisse komisjoni kuuluvad ministeeriumide, riigikogu, riigikantselei, maksu- ja tolliameti, Pärnu ja Valga maavalitsuse, Valga linnavalitsuse ning politsei- ja piirivalveameti esindajad. Eesti delegatsiooni liikmetena osalesid esmakordselt ühisistungil ka Võru ja Viljandi piiriregioonide esindajad. Järgmine Eesti-Läti ja Läti-Eesti valitsustevaheliste komisjonide kohtumine toimub 2016. aastal Lätis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles