Lõuna regioonis kontrollitakse tule tegemise ohutust

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Erik Prozes

Lõuna päästekeskuse päästjad on täna saanud hulgaliselt väljakutseid kulupõlengutele ning mitmel korral on olnud ka oht, et tuli levib läheduses olevatele hoonetele ja metsa. Enamjaolt on kulupõlengud alguse saanud hooletust lõkke tegemisest.

Tuletame meelde, kulu põletamine on aastaringselt keelatud ning lõkke tegemisel tuleb jälgida tuleohutuse nõudeid.

Lõkke tegemise ohutus:

 1. Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohast vähemalt 8 meetri kaugusel ning metsast tuleohtlikul ajal vähemalt 10 meetri kaugusel.

 2. Üle ühe meetrise läbimõõduga tule tegemisel peab lõkke tegemise koht paiknema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest või põlevmaterjali hoiukohast ja tuleohtlikul ajal vähemalt 20 meetri kaugusel metsast.

 3. Tule leviku takistamiseks peab puhastama lõkkekoha ja grillimise koha vahetu ümbruse vähemalt 0,5 meetri ulatuses kuivanud taimestikust, oksadest ning muust põlevmaterjalist vältimaks selle süttimist lahtisest leegist, ümbritseva keskkonna kõrgest temperatuurist ja sädemetest.

 4. Kui lõkkekoha läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel sädemed langeda, siis on tule tegemine lubatud kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis.

  5. Lõkkekohas peab olema vähemalt üks tule kustutamiseks mõeldud tulekustutusvahend. Sõltuvalt lõkke või muu küttekoldevälise tule suurusest võetakse vajadusel kasutusele täiendavad tulekustutusvahendeid, tagamaks tule kustutamine ja selle leviku piiramine täies ulatuses.

  6. Tule tegemisel või grillimisel peab tagama pideva järelevalve. Pärast tule tegemist või grillimist lastakse põlemisjäägid täielikult ära põleda, kustutatakse need veega või summutatakse need liiva või muu sobiva vahendiga.

Lõuna regiooni vastutava korrapidaja korraldusel patrullivad maakondade operatiivkorrapidajad oma teeninduspiirkondi ning jälgivad tule tegemise ohutust. Tuleohutusnõuete rikkumise eest, kui sellega kaasneb tulekahju või selle oht, näeb seadus ette süüdlasele karistusena rahatrahvi kuni 300 trahviühiku ehk  kuni 1200 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles