Kool laiendab haaret uue valikainega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Valga gümnaasium hakkab pakkuma eelkutseõpet kolmel erialal: pääste, politsei ja piirivalve suunal. Selleks teeb kool koostööd sisekaitseakadeemiaga.

Eile käis akadeemias esindus Valgas õpivõimalusi tutvustamas ja edasist koostööd arutamas. Kooli kadetid tutvustasid õppeasutuse eripära ja plusse ning enda kogemusi nii sisseastumiskatsetel kui koolieluga seotult. Kiitustega kooli aadressil kitsid ei oldud.

Et jutt liiga ühepoolne ei oleks, olid kaasa kutsutud ka juba politsei- ja piirivalveametis tööl olevad inimesed, kes kaugõppe teel akadeemias kõrgharidust omandavad. Oma tööst ja tegemistest politsei suunal rääkis Reelika Paomees ning piirivalve tööst Riivo Niilisk.

Õpilaste ees kohalikud noored

Delegatsioonis olid ka kadetid Peeter Talvik, Janar Koemets ning Jane Ilves, kusjuures noormehed on mõlemad pärit Valgast ja siin ka koolis käinud. Sisekaitseakadeemia nõuniku Priit Männiku sõnul, kes infotunni sisse juhatas, on praegu Valgast akadeemiasse õppima asunud üheksa noort inimest.

Külalised tutvustasid ka uuest õppeaastast Valga gümnaasiumis algavat siseturvalisuse eelkutseõppet. Kuigi suhtlus jäi gümnasistide tagasihoidlikkuse tõttu üpris ühepoolseks, olid õppurid üldjoontes sisekaitseakadeemia õppimisvõimalustega kursis ja vastasid asjalikult küsimustele. Üks neiu teatas, et on juba otsustanud akadeemiasse õppima pürgida.

Gümnaasiumi juhtkonnaga arutasid külalised läbi uuest õppeaastast alustava eelkutseõppe kava ning sellega seonduvad kitsaskohad. Kava järgi on tegemist kolmeaastase õppega: kümnendas klassis tutvutakse päästeala, üheteistkümnendas politsei ning lõpuklassis piirivalve tegemistega.

Siinsed gümnasistid saavad eelise

Sisekaitseline eelkutseõpe kujutab endast Sisekaitseakadeemia erialade eelõpet, gümnaasiumis on tegu ühe tervikliku valikainega. Õppijad saavad lisaks kolmele põhisuunale põgusa ülevaade sellest maksuametnike, tollitöötajate ja vanglapersonali tööst.

Valikaine juurde kuuluvad ka külaskäigud politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti üksustesse. Õppeaasta lõpus ootab õpilasi ees paaripäevane õppelaager. Seal saavad õppurid teoreetilist infot kinnistada praktilisel moel: käiakse õppepolügoonidel, kustutatakse tuld, päästetakse kannatanuid, otsitakse kadunud asju ja inimesi ning peetakse kinni «kurjategijaid».

Eelkutseõppe läbinud saavad vastava tunnistuse. Edukamad neist on Sisekaitseakadeemiasse sisseastumisel eelisolukorras, kuna neil on esialgsed erialased teadmised ja oskused juba käes.

Peale gümnasisistide külastas akadeemia delegatsioon eile Valga põhikooli üheksandate klasside õpilasi, sest just nemad on potentsiaalsed riigikaitse suuna ehk siseturvalisuse eelkutseõppesse tulijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles