Eesti viimane töötav vesiveski peab kaduma?

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti viimane vee jõul töötav Hellenurme vesiveski ammutab oma veskikivide käitamiseks jõudu selle aknast paistvast paisjärvest.
Eesti viimane vee jõul töötav Hellenurme vesiveski ammutab oma veskikivide käitamiseks jõudu selle aknast paistvast paisjärvest. Foto: Margus Ansu

Ainult veejõul töötav Hellenurme vesiveski on Eestis viimane omasuguste seas. Veski perenaine on aga avastanud end seaduste ja määruste segapuntrast, mis ähvardab selle igaveseks seisata.

Kunagine Hellenurme mõisa vesiveski asub kohaliku paisjärve kaldal. Nagu vanasti, kasutab Palupera valla üks olulisemaid vaatamisväärsusi veskikivide liigutamiseks veetulva. Veskikojas töötab ka muuseum, kus iga huviline vanamoodsat jahu- ja leivategu uudistada võib.

Hiljuti pälvis veski ökoturismi kvaliteedimärgise. Selle saavad loodussõbralikud ja keskkonnasäästlikud turismitooteid ja -teenuseid, mis pakuvad ehedat elamust ja väärtustavad pärandkultuuri. Samuti kuulub ehitis teiste Hellenurme mõisa hoonete kõrval muinsuskaitse arhitektuurimälestiste hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles