Oma tarbeks sigade tapmisest tuleb teada anda

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusead
Kodusead Foto: Dmitri Kotjuh

Põllumajandusminister Ivari Padar allkirjastas veel enne ametist lahkumist määruse  «Sigade klassikalise katku ja sigade Aafrika katku tõrje eeskirja» muudatused, millega täpsustuvad bioohutusnõuded. Olulisemaks muudatuseks on sigade Aafrika katku riskipiirkondades kehtestatud kohustus teavitada veterinaar- ja toiduametit koduses majapidamises oma tarbeks sigade tapmisest.

«Kõige olulisem uus nõue puudutab seakasvatajaid nendes piirkondades, kus metssead on haigestunud. Nemad peavad edaspidi teavitama ametit oma tarbeks sigade tapmisest 48 tundi ette,» ütles Padar. «See on vajalik, et volitatud veterinaararst saaks veenduda, et loom on terve ja vajadusel võtta proovid sigade katku välistamiseks. Veterinaarkontroll on sellisel juhul loomapidajaile tasuta.»

Täiendavad nõuded sõltuvad loomapidaja asukohast – osa nõuetest kehtib ohu tõttu kõigile seakasvatajaile üle Eesti ning teised vaid neile loomapidajaile, kes asuvad sigade katku riskipiirkondades, kus on taud diagnoositud metssigadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles