Valga sai 16 prahitonni jagu puhtamaks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linna heakorratalgud
Valga linna heakorratalgud Foto: Hele Heletäht

Hommikusest vihmast hoolimata kogunes 1. mail Valga linna heakorratalgutele «Teeme ära!» osalejaid loodetust rohkem, andis teada Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Hele Heletäht. "Juba kolmandat aastat on linna talguid korraldatud 8. kvartalis, palju tööd on jõutud ära teha, seekord saavutati läbimurre Sõpruse tänavale," rääkis Heletäht.

Valga linnas korraldatakse aprillis-mais talguid juba pikka aega. Vahel ei õnnestu heakorratalguid teha samal ajal kui on üle-eestiline talgupäev, sest loodus seab oma tingimused ja kevadrohelus jõuab Lõuna-Eestisse lihtsalt varem. Tänavu olid ilmad väga muutlikud ja lubasid kevadisi heakorratalguid korraldada alles 2. mail. Talguhundid kogunesid Jaani kiriku ja Raja tänava vahelisele platsile, et ühiselt kodulinna heaks paar tundi tööd teha.

8. kvartalis (Raja 6, Riia tn 5 ja 7 hoovis) korrastasid talgulised õueala, tühjendasid mahajäetud kuurid aastaid seisnud prahist, mis seejärel lammutati. Maha võeti ka Piiri tänaval olevad hüljatud garaažid. Puhtama ilme said Konnaoja kaldapealsed ning Priimetsa terviserada.

Enamik kooliõpilastest valis metsakoristuse ja metsa suunduva Saviaugu tänava teeääred. Lapsed oskasid tööst rõõmu tunda ja viskasid tuju tõstmiseks naljagi. Näiteks oli kuulda repliike "Metsa all avati diivaniparadiis!« või »Korjame kõik autoosad kokku ja teeme endale uue auto!". Väikesed detektiivid leidsid metsa äärest lausa kotitäie mobiiltelefone ja mitu omanikele viitavat eset.

«Teeme ära!» talgupäeval koguti kokku 16 tonni prahti. Selle hulgas oli igi 3,5 tonni puitu ja biolagunevaid jäätmeid, pool tonni metalli, olmeelektroonikat, mitmesuguseid ohtlikke jäätmeid ja eterniiti, tonnijagu vana mööblit ja lausa 7,73 tonni olmejäätmeid. Prügivedu jätkus esmaspäeval ja Raja tänava objektilt viidi ära üks 20 kuupmeetri suurune konteineritäis prahti – ligi 3,5 tonni.

Valga linna talgujuhi Enno Kase sõnul tegid kõik väga tublit tööd, eriti väärivad kiitust lapsed ja sotsiaalmaja elanikud. Ka ekstreemsusi tuli ette. Näiteks avastati lagunenud kuuride lammutamisel nende all peidus olnud kaks keldrit, mis olid pilgeni täis enam kui kümne aasta tagust prügi.

Linnavalitsus tuletab meelde: jäätmejaamas võetakse tasuta vastu vanad rehvid, ravimid, ohtlikud ja suuremõõtmelised jäätmed, näiteks mööbel, ning kasutud elektri- ja elektroonikaseadmed.

Osalejatele pakuti maitsvat talgusuppi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles