Näitleja koolitas omavalitsuste esindajaid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Veinmann.
Martin Veinmann. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Lõuna-Eesti maakondade omavalitsusesindajate iga-aastane nõupäev leidis tänavu aset 21. mail Valgjärve vallas Pikajärve külas Cantervilla lossis. Osalejatel oli võimalus arutleda päevakajaliste teemade üle ning otsida leida uusi väljakutseid edukaks kolme maakonna koostööks.

Nõupäev algas traditsioonilise kolme maakonna omavalitsusliitude ühise lipu heiskamisega. Avasõnad lausus tänavuse nõupäeva korraldaja, Põlvamaa Omavalitsuste Liidu esimees Kaido Kõiv, kes tundis heameelt traditsiooni jätkumise üle ning soovis kõigile mitmekülgset päeva ning meeleolukat Cantervilla lossi avastamist.

Tervitused edastasid ka Võrumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Mailis Koger ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Rein Org.

Nõupäeva esimeses pooles oli Eesti Draamateatri näitleja ning esinemisoskuste ja lavakõne koolitaja Martin Veinmanni loeng professionaalse esinemise ja esindamise kohta avalikus sektoris.

Veinmann tõi välja, et esinemise kartuses võib kergesti kaotada oma professionaalsuse ning jätta seetõttu amatöörliku mulje. Seepärast on oluline endaga tegeleda enne või pärast avalikku esinemist, kuid esinemise ajal tuleb keskenduda kõne sisule. Seejuures on teretulnud «kandvad» mõttepausid, mida ei tohiks karta, kuna need muudavad ettekande huvitavaks, sest kuulajal on põnev oodata ja jälgida kõneleja järgmisi mõttearendusi.

Lisaks toonitas Veinmann, et kõne tõele vastavuse kõrval on väga oluline selle usutavus – esineja võib rääkida tõtt nii, et keegi teda ei usu, kuid esineja võib ka valetada nii, et kõik teda usuvad. Seega on oluline kuulajaid veenda. Siin on määravad usutavuse viis nurgakivi: esineja iseloom, pädevus, meeldivus, autoriteetsus ja mõõdukas ekstravertsus.

Kolme maakonna nõupäev jätkus sajusest ilmast hoolimata sportlikumal lainel. 14 vaprat maakondade esindajat võistlesid kardisõidus ja kuna kehv ilm ei võimaldanud teisi kavas olnud võistlusi läbi viia, siis käis ka

hilisem poodiumikohtade jagamine kardisõidu tulemuste alusel. Üldarvestuses saavutas esikoha Võru maakond, Põlvamaa jäi teiseks ning Valgamaa sai kolmanda koha.

Päev lõppes lipu üleandmisega Valgamaale, kes korraldab nõupäeva järgmisel aastal, ning Põlvamaa Omavalitsuste Liidu esimehe lõpusõnadega, kes rõhutas, et traditsioon peab jätkuma ning võiks mõelda ka sündmuse kahepäevaseks muutmise peale. Lippu üle võttes sõnas Valgamaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht naljaga pooleks, et 2016. aasta nõupäev tuleb kolmepäevane, ilusa ilmaga ning formaadilt sarnane.

Päeva juhtis Margus Ader ning muusikalise meelelahutuse eest hoolitses Margus Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles