Vanaperenaine teab: maa hoiab ja toidab

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu kohalike meeste ettevõtmisele sai Rampe küla küla kohaliku omaalgatuse programmist toetust projektile «Talusildid Rampe külale». Ettevõtmine õnnestus ning kõik talud said omanimelise sildi.
Tänu kohalike meeste ettevõtmisele sai Rampe küla küla kohaliku omaalgatuse programmist toetust projektile «Talusildid Rampe külale». Ettevõtmine õnnestus ning kõik talud said omanimelise sildi. Foto: Rein Säinas

Kui ma vallavanema juhatusel Jaagu talu õuele jõuan, on esimene, kes silma jääb, 86aastane taluperenaine Benita Fuchs. Näpud mullas, müttab vanaproua lillepeenras ning sirutab selga, et kutsumata külaline oma pilguga üle vaadata. Vaevalt jõuan mainida, mis asjatoimetused mind sinna toonud, kui perenaine pakub istet ja on valmis oma elust kiire ülevaate tegema.

Pärit on Benita Taheva vallast Koikkülast ning Tõlliste valda sattus pärast abiellumist Jaak Fuchsiga. Enne veel kui ennast päris sisse seada jõuti, tuli küüditamine. «Küüditamise ajal Jaaku kohe kätte ei saadud, sest ta viibis seda aega Tartus, kuid kui ta läks hiljem passi vahetama, oli kohe sõit Siberisse.»

Benital aitas Siberi-hädad üle elada kodust kaasa saadud õmblemisoskus. «Emal õnnestus õmblusmasin Siberisse kaasa võtta. Külas, kuhu me sattusime, ei osanud naised õmblustööd ning sellega õnnestus meil nälja- ja viletsusaeg üle elada. Olin toona 20aastane. Õmmeldud sai nii kleite kui ka ülikondi. Mäletan, et esimese asjana sai isa ülikond lahti harutatud, et saaks lõikeid võtta,» meenutas elus palju näinud vanaproua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles