Pühad tõid taas kaasa perevägivalla kasvu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädaabinumber on 112.
Hädaabinumber on 112. Foto: Ants Liigus

Jaanipäevanädala vabade päevade ajal tehti politseile taas tavapärasest palju rohkem perevägivallaga seotud kõnesid. Selliseid pöördumisi laekub pühade ajal kuni poole võrra enam kui muudel päevadel. Kui tänavu on politsei üle Eesti saanud keskmiselt 40 perevägivalla väljakutset ööpäevas, siis nii 23. kui ka 24. juunil oli selliseid väljakutseid 70.

Eelmisel aastal registreeris politsei- ja piirivalveamet 23.–24. juunil 41 perevägivalla juhtumit päevas, möödunud aasta keskmine oli 30 juhtumit. Rekordarv väljakutseid on alati olnud seotud jõulupühade, naistepäeva ja jaanipäevaga ehk päevadega, mil muu hulgas tarvitatakse tavalisest rohkem alkoholi.
 
«Appikutsete taga on kas otsene füüsiline vägivald või kalduvus vägivaldsele käitumisele. Selguse mõttes olgu öeldud, et vägivaldselt käituvad nii purjus kui ka täiesti kained ja karsked inimesed,» selgitas sotsiaalministeeriumi peaspetsialist Helen Sööl. «Alkoholi ja narkootikumide tarvitamine ei ole vägivalla põhjus, kuigi alkohol on seotud kahe kolmandiku vägivallajuhtumitega, andes sellele hoogu. Joomine annab justnagu sotsiaalselt heakskiidetud põhjuse vägivalla kasutamiseks ja see leiab ühiskonnas teatavat mõistmist.»
 
Olgugi et teadete arv kodusest vägivallast aasta-aastalt kasvab, on alust arvata, et väga paljud vägivaldse suhte ohvrid ei pöördu abi saamiseks politseisse või ohvriabisse ning kannatanute arv on registreeritud juhtumitest märkimisväärselt suurem.
 
Naistele ja lastele on alati abiks ööpäevaringne tugitelefon 1492 ja naiste tugikeskused üle Eesti. Kõik abi ja nõu vajavad inimesed võivad nõustamisele pöörduda sotsiaalkindlustusameti ohvriabi üksuse piirkondlikesse keskustesse.
 
Hädaabinumber 112
Tugitelefon 1492
www.naisteliin.ee
Riiklikud ohvriabitöötajad: infotelefon 16106, info@sotsiaalkindlustusamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles