Tubakatooted saavad uued pilthoiatused

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele tubakaseaduse eelnõu, millega muudetakse vastavalt Euroopa Liidu õigusele tubakatoodete pakendamise ja märgistamise nõudeid.

Sellega seoses muutuvad suitsupakkide hoiatuspildid, kaotatakse ruumides asuvad suitsetamisalad ning vanglad ja nende territooriumid saavad suitsuvabaks. Muudatused on vajalikud, et kaitsta inimeste tervist ning viia ellu tubakapoliitika rohelise raamatu tegevused. Uued pilthoiatused tulevad kasutusele 20. maist 2016, ülejäänud muudatused jõustuvad alates 2017. aastast.

«Tubakatoote pakend on mõjuvõimas turustusvahend. Pilthoiatused suurendavad suitsetajate ja eelkõige noorte ning alaealiste teadlikkust, et suitsetamine kahjustab tervist, ja motiveerib neid sellest ka loobuma,» põhjendas tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev piltide vajalikkust.

«Uued pildid tubakapakkidel kujutavad endast koos tekstiga hoiatusi, mida suitsetamine võib inimesele põhjustada. Mind ennast ei ole praegused pakid ka siiani sigaretti proovima meelitanud, aga usun, et realistlikud illustratsioonid vähendavad kõigil soovi suitsupakki kätte võtta. Loodan, et uus lähenemine soosib suitsetamisest loobumise kōrval ka mitte alustamist,» lisas minister.

Pilthoiatuste kasutamine on kohustuslik sigarettide, suitsetamistubaka ja ka vesipiibutubaka pakenditel. Pilthoiatused leiate sotsiaalministeeriumi kodulehelt.

Eelnõuga keelatakse alates 2017. aastast ka hoonetes asuvad suitsetamisalad, et tagada inimestele suitsuvaba keskkond ning kaitsta nende tervist. Suitsetamisalade kaotamist on soovitanud ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), kes on öelnud, et inimese tervisele ohutut tubakasuitsu sisaldust õhus ei ole olemas.

Lisaks muudetakse eelnõuga ka vanglad ja nende territoorium täielikult suitsuvabaks. Eesmärk on kaasa aidata, et kinnipeetavad vabaneksid tubakasõltuvusest ning kaitsta nii nende kui vanglatöötajate tervist.

Eelnõu esitati kooskõlastamiseks justiitsministeeriumile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, rahandusministeeriumile, terviseametile, Eesti Tubakatootjate Assotsiatsioonile ja õiguskantslerile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles