Seakatk jõudis Eestis lauta

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kinnitas, et ühte Viljandimaa lauta on pääsenud seakatk, kirjutab ajaleht Sakala.

Et hetkel on Pärtel puhkusel, ei osanud ta täpsemalt teema kohta kommentaare anda.

Peadirektori asetäitja Olev Kalda täiendas, et katku nakatunud laut on Valmas, kuid esialgu ta täpsemat infot öelda ei soovinud.

Praegu taotletakse maavanemalt garantiini kehtestamist. Ümberkaudseid loomapidajaid on koldest teavitatud.

Baltimaade ja Poola veterinaarametite juhid ning põllumajandusministeeriumite esindajad arutasid mõne nädala eest Vilniuses võimalusi sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks regioonis. Kohtumisel osalesid ka Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ja sama direktoraadi direktor Bernard van Goethem.

«Kuna katk levib metssigade populatsioonis, pole oht Eesti seakasvatajate jaoks kaugeltki möödas. Seda kinnitab hiljutine juhtum Lätis, kus vaid paar päeva peale nakatunud metssea leidmist diagnoositi seakatk ka lähedal asuvas koduseafarmis,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel toona.

Ta lisas, et taudi leviku tõkestamine metssigade populatsioonis on keeruline vaatamata meie jahimeeste ja ametkondade pingutustele. «Tegemist on väga nakkusliku kodu- ja metssigade haigusega, seepärast peavad kõik loomapidajad rakendama vajalikke bioohutusmeetmeid, et hoida Eestis taud kodusigadest eemal.»

Ta rõhutas toona, et selgelt on tegemist kogu Euroopa ühise murega, kuna katk levib meie regioonis kiiresti. "Seepärast peame otsima lahendusi koostöös naaberriikide ning Euroopa Komisjoniga. Eelkõige tuleb leppida kokku ühistes meetmetes metssigade populatsiooni vähendamiseks.

Eestis oli sigade Aafrika katk 10. juuli seisuga diagnoositud kokku 11 taudikoldes 6 maakonnas. Kitsendustega alad on kehtestatud kokku 11 maakonnas.

Kolm taudikollet asub täielikult Valgamaal: Hummuli, Õru ja Puka vallas. Üks taudikolle asub ka Valga- ja Võrumaa piirialal.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles