Karantiin kestab augusti keskpaigani

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Aafrika katk hakkab Eestis ka kodusigu tapma, annab see meie seakasvatajatele valusa põntsu.
Kui Aafrika katk hakkab Eestis ka kodusigu tapma, annab see meie seakasvatajatele valusa põntsu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) toimetas sigade Aafrika katku nakatunud kahe Viljandimaa seafarmis ja ühe Valgamaa majapidamise loomad neljapäeval ASi Vireen loomsete jäätmete käitlemise keskusesse; taudikolletes kehtib karantiin augusti keskpaigani.

«Transpordiks kasutati järelhaagist, millega viidi ära mõlema farmi korjused,» ütles VTA peadirektor Ago Pärtel pressiteate vahendusel.
 
Viljandimaal ja Valgamaal leitud taudikolletes toimub sigade äraveo järel farmide puhastamine ja desinfitseerimine. «Loomakasvatushoonete pinnad desinfitseeritakse, hooned lukustatakse ning need jäävad kohaliku veterinaarkeskuse järelevalve alla,» selgitas Pärtel.
 
Ohustatud- ja järelevalvetsoonis kehtivad kitsendused seafarmidele 30 päeva pärast taudipunkti lõpp-puhastust ja desinfitseerimist ning tsoonidesse jäävate seafarmide sigade uuringuid sigade Aafrika katku suhtes. «Ohustatud- ja järelevalve tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse üle hiljemalt järgmise nädala lõpuks ning tsoonid jäävad kehtima vähemalt augusti lõpuni,» rääkis ta.
 
Taudipunktis tühistatakse karantiin 40 päeva peale lõpp-puhastuse tegemist. Lähiajal selguvast Euroopa Komisjoni rakendusotsusest tulenev III tsoon jääb kehtima pikemaks ajaks, tuues kaasa täiendavad piirangud lihakäitlejatele.
 
Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist on leitud sigade Aafrika katku, hävitati enam kui 500 siga; samuti diagnoositi seakatk ühes Valgamaa farmis.
 
Valgamaal diagnoositud sigade Aafrika katku tõttu kehtestatud tõkketsoonis on kaks väiketalu, Viljandimaa tsoonis on kuus farmi, millest ühes on 131 siga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles