Kogu Valga maakond punases tsoonis

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirangutsoonid.
Piirangutsoonid. Foto: Euroopa Komisjon

Euroopa Komisjon kinnitas täna, 31. juulil sigade Aafrika katku tauditsoonide uued piirangud. Rangeimast piirangutsoonist jäi välja Baltimaade suurimaid seakasvatusi Ekseko farm Viiratsi vallas Viljandimaal. Samas jäi kolmandasse tsooni kogu Valga maakond.

«Kolmandasse tsooni jäävatele seakasvatustele tulevad tõsised piirangud, mis aga ei tähenda, et sealiha tootmine ja turustamine oleks võimatu. Tuleb arvestada uute reeglitega,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse. «Ekseko väljajäämine kolmanda tsooni piirangutest näitab, et ettevõtte investeeringud bioohutuse väga kõrgesse tasemesse on end ära tasunud.»

Sigade Aafrika katku diagnoos kodusigadel toob kõrgendatud haigusriskiga piirkonnale kaasa täiendavad kitsendused, kuid sealt pärit liha ja –toodete käitlemine ning turustamine on endiselt lubatud, seisis veterinaaria- ja toiduameti pressiteates. Eruoopa Komisjoni otsusega jäi kogu Valga maakond kolmandasse ehk punasesse tsooni, millest räägiti juba varem.

«Kolmandast tsoonist pärit liha tuleb Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt töödelda ja turustada eritingimustel. See tagab kitsendustega alalt pärineva liha liikumise jälgitavuse. Kolmanda tsooni farmidest pärit liha on täiesti tavaline sealiha, kuid läbinud enne poelettidele jõudmist veelgi rangema kontrolli,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Euroopa Komisjoni otsuse ja III tsooni jäävate piirkondade loeteluga saab tutvuda siin: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2015_203_R_0008&from=EN

Kitsengused eri tsoonides:

1. tsoonis (puhvertsoonis) on lubatud elussigade liikumine Eestis ja Euroopa Liidus ning eksport, kui on tehtud  uuringud. Seakasvatusettevõtted on veterinaarjärelevalve all ja neile on kehtestatud bioohutusnõuded. Sealihale ja -toodetele kitsendusi ei ole.

2. tsoonis (seakatkujuhtumid metssigadel) on lubatud elussigade liikumine Eesti piires, kui on tehtud uuringud. Seakasvatusettevõtted on veterinaarjärelevalve all ja neile on kehtestatud täiendavad bioohutusmeetmed.

Lubatud on uuritud sigadelt või karjadest pärineva sealiha ja -toodete liikumine Eesti piires, kauplemine ja eksport.

3. tsoonis (seakatkujuhtumid farmides) on lubatud seakatku suhtes uuritud elussigade liikumine ainult tapamajja konkreetse kitsendusega ala piires või sama riigi teistes piirkondades asuvatesse tunnustatud tapamajadesse.

Seakasvatusettevõtted on veterinaarjärelevalve all ja neile on kehtestatud täiendavad bioohutusmeetmed.

Lubatud on uuritud sigadelt pärineva sealiha liikumine kuumtöödelduna Eesti piires ja ekspordiks.

Kuumtöötluseta sealiha liikumine on lubatud vaid Eesti piires.

Allikas: põllumajandusministeerium

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles