Komisjon pooldab metssigade arvukuse radikaalselt vähendamist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega koduseafarmides kogunes täna, 5. augustil veterinaar- ja toiduametis (VTA) riiklik loomatauditõrje komisjon, kus arutati põhiküsimusena metssigade populatsiooni vähendamise võimalusi. Komisjon jõudis üksmeelele, et konkreetsed meetmed tuleb kokku leppida ekspertide tasemel ja hakata neid kohe ka ellu viima.

«Näeme, et piirkonnad, kus taudi on diagnoositud metssigadel ja koduseafarmides, kattuvad täielikult. Ehk et nakatunud farmide läheduses on olnud ka taudileiud metssigadel. Need on piirkonnad, kus ka ulukiseire andmetel on metssigade asustus Eestis kõige tihedam ja seega eeldatavalt on nendes piirkondades viiruse kontsentratsioon metsas kõige suurem,» ütles komisjoni esimees, VTA peadirektor Ago Pärtel.

«Seepärast tuleb tema sõnul kiiremas korras leida lahendused metssigade arvukuse radikaalseks vähendamiseks.

Koosolekul andis Pärtel komisjoni liikmetele ülevaate taudi leviku hetkeolukorrast ning senisetest ennetus- ja tõrjemeetmetest. Arutuse all oli erinevate ametkondade vaheline koostöö taudikollete likvideerimisel, taudi tõkestamise võimalused nii mets- kui kodusigade hulgas, metssigade arvukuse piiramise, eri küttimisviiside, lisasöötmise ja kütitud loomade realiseerimisega seotud riskid.

»Komisjoni järgmine istung toimub siis, kui keskkonnaministeeriumil on olemas konkreetsed ettepanekud selleks, et metssigade arvukust oluliselt vähendada," lisas Pärtel.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014. aastal peale sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad veterinaar- ja toiduameti, veterinaar- ja toidulaboratooriumi politsei- ja piirvalveameti ja päästeameti esindajad.

Kuna taud on diagnoositud nii mets- kui kodusigadel, kaasati komisjoni ka keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti esindajad.

Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles