Valgamaa lossides ajab üks pulm teist taga

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taagepera lossi müügijuht Kerli Pauskar
Taagepera lossi müügijuht Kerli Pauskar Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ka tänavu võõrustavad Valgamaal asuvad Taagepera ja Sangaste loss suvisel perioodil kümneid noorpaare, kes otsustanud oma abielu algust tähistada just Lõuna-Eesti kõige kaunimates paikades.

Taagepera lossi müügijuhi Kerli Pauskari sõnul on pulmad jätkuvalt moes. «Sel suvel on meie loss võõrustanud ligikaudu 30 pulma,» kõneles Pauskar, kelle sõnul on abiellumise trend võrreldes eelmiste suvedega jäänud enam-vähem samale tasemele.

Teiseks populaarsemaks pulmapeokohaks on Valgamaal kujunenud Sangaste loss. «Ainuüksi juuli jooksul oli lossis seitse pulma. See on praktiliselt maksimum, mida kuu jooksul võimalik teha,» rääkis Sangaste lossi administraator Lella Pruuli.

Palju välismaa paare

Taagepera ja Sangaste loss on armastatud pulmapeokohaks kujunenud nii eestlaste kui välismaa paaride hulgas. Kerli Pauskari sõnul on Taagepera lossis abiellujaid seinast seina – on nii eesti kui rahvusvahelisi, nooremaid ja vanemaid paare.

Lossi kasuks on valiku teinud ka siit kandist pärit inimesed. «On palju inimesi, kes Valgamaaga kuidagi seotud, kuid elavad praegu kuskil kaugemal. Oma pulmi tullakse aga just siia kodukohta pidama,» rääkis Pauskar.

Seevastu Lella Pruuli ütles, et kohalikke inimesi nende lossis abiellujate hulgas eriti ei ole. Pigem tulevad nende juurde pulmi pidama segapaarid, kus üks eestlane ja teine välismaalane. Kuid leidub ka paare, kes tulevad välismaalt siia pulma pidama.

«Üks Soome abielupaar peab varsti meie juures pulmi ning ka kõik nende külalised on soomlased. Nad leidsid meid internetist ning ütlesid, et nii suuri pulmasid polegi Soomes võimalik korraldada kui meil siin,» ütles Pruuli, kelle sõnul on nende võimekus korraldada kuni 150 külalisega pidusid.

Kauni ja meeldejääva pulmapeo korraldamine koosneb väga suurest hulgast detailidest. Kerli Pauskar ütles, et nii noorpaaride unistused kui eelarved on erinevad. Kuigi inimesed peavad korralikku pulmapidu oluliseks ning selle nimel tehakse kõvasti tööd ja ettevalmistusi, kinnitas Pauskar, et üle oma võimete noorpaarid ei ela. «Tore on näha, et inimesed planeerivad oma suurt päeva pikalt ette ja arvestavad tegelike võimalustega,» ütles Pauskar.

Pulmapidu on suur investeering

Ta kinnitas, et ka pisema eelarvega saab korraldada väga kauni peo. Pauskari sõnul kujuneb tavaliselt pulmapeo hinnaks ümmarguselt 10 000 – 12 000 eurot, kuid olenevalt abiellujate rahalistest võimalustest on võimalik hakkama saada ka mõni tuhat eurot pisema eelarvega. Ka Sangaste lossis peab peo korraldamisel arvestama umbes 10 000 euro suuruse investeeringuga.

Selleks, et iga noorpaari pulm oleks omanäoline ja vastaks nende unistustele, peavad pulmakorraldajad tegema palju eeltööd – ettevalmistused algavad tavaliselt aasta või kaks varem. «Unistuste pulma ettevalmistamine ei ole lihtne ning suurepärast taset on loomulikult keeruline hoida. Kuid töötame selle nimel pidevalt ega tee hinnaalandust iseendale,» kinnitas Kerli Pauskar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles