Konkurendid kahtlustavad ettevõtet ebaseadusliku riigiabi saamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halb tee. Foto on illustratiivne
Halb tee. Foto on illustratiivne Foto: Marko Saarm / Sakala

Kolme Eesti tee-ettevõtte hinnangul on maanteeamet riigile kuuluvalt ASilt Eesti Teed ostnud teehooldeteenuseid turuhinnast kallimalt, mistõttu on teenuste ostmine käsitletav ebaseadusliku riigiabina.

Nimelt on hiljutistel riigihangetel teehooldeteenuse ostmiseks aastatest 2014–2016 aastateni 2019–2021 Jõgeva, Valga, Hiiu, Viljandi, Järva, Lääne, Ida-Viru ja Harju maakondades ilmnenud, et teehooldeteenuse turuhind on oluliselt väiksem, kui ASile Eesti Teed (ET) Lääne-Viru, Võru, Tartu, Saare ja Pärnu maakondades teehooldeteenuse osutamise eest praegu tasutakse, seisab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) ning maanteeametile saadetud märgukirjas.

Lääne Teed OÜ, Lääne Teed Kommerts OÜ ja OÜ Üle ning nende esindaja advokaadibüroo Triniti OÜ juhivad saadetud kirjas tähelepanu, et üheski viidatud hankes ei jõudnud ET poolt maanteeametile tehtud kontrollpakkumused esimese kolme hulka.

Eeldades, et ETd kui riigile kuuluvat äriühingut juhitakse mõistlikult ja parima äritulususe saavutamise eesmärgil, on ET riigihangetel pakkumusi esitanud, lähtudes sellest, et just Lääne-Viru, Võru, Tartu, Saare ja Pärnu maakondades on riigihankelepingud sõlmitud nende silmis turuhinnaga. Samas ilmneb, et ET pakutav hind ja seega ka neis maakondades osutatava teenuse hind on turuhinnast kõrgem.

Riigiabina on käsitatav meede, mis annab abi saajale majandusliku eelise, mida ta poleks oma igapäevases äritegevuses ilma abita ehk riigi sekkumiseta saanud. Oluline ei ole seejuures riigi sekkumise põhjus ega eesmärk, vaid ainult mõju, märgivad ettevõtted.

Ebaseadusliku riigiabi välistamiseks peab lisaks riigihanke korraldamisele hange tagama, et teenust osutatakse kogukonnale vähima kuluga ehk mitte suurema kui turuhinnaga.

Kolme ettevõtte hinnangul on ET-lt tellitud teenust üle turuhinna. Euroopa Komisjon ja Euroopa Kohus on aga leidnud, et teenuse osutamise hüvitis ei tohi olla suurem, kui on teenuseosutamisega seotud netokulude ja mõistliku kasumi summa. Järelikult on ettevõtete hinnangul ET-lt teenuse ostmisel täidetud ka riigiabi eelise kriteerium.

Kirjas palutakse riigil võtta arvesse konkurentsi moonutamisega seotud majanduslikke, juriidilisi ja poliitilisi riske ning lõpetada õigusvastane tegevus. Riigiabi teema tundub eriti terav Järva, Harju, Lääne, Viljandi ja Ida-Viru maakonnas toimunud teehoolde riigihangete pakkumuste valguses, mis tuleks kolme ettevõtte hinnangul ebaseadusliku riigiabi eitamise korral selgete alapakkumustena tagasi lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles