Valgamaal on tänavu huntide ohvriks langenud mullusest enam lambaid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huntide murtud lammas Viljandimaal
Huntide murtud lammas Viljandimaal Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaamet tuletab loomakasvatajatele meelde nende omavastutuse tähtsust sügisesel suurkiskjate kahjustuste sagenemise perioodil. Sügisel kasvab hundikutsikate väljaõpetamise ja pruunkarude talverasva kogumise tõttu surve karjakasvatajate ning mesinike varale.

Käesoleval aastal on keskkonnaametile teatatud enam kui kolmesajast huntide poolt murtud lambast ning ligi sajast pruunkarude poolt rüüstatud mesitarust. Rünnete arvud on sarnased paari eelneva aasta samalaadsete näitajatega. Hundid murravad kariloomi peamiselt hilissuvel ja sügisel kutsikate kiire kasvamise ning väljaõpetamise perioodil ning esimesed suuremad ründed, mis sellele viitavad, on juba toimunud.

Valgamaal on keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialistile Tõnu Talvile teadaolevalt käesoleval aastal  esinenud vaid üks huntidepoolne põhjustatud lammaste murdmine. «See juhtus juuli lõpus, kui murti kaheksa ja samas karjas vigastati veel viit lammast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles