Otepää pürib kõige peresõbralikumaks omavalitsuseks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää raekoda
Otepää raekoda Foto: arhiiv

Otepää vallavolikogu võttis 18. augusti istungil vastu uue sotsiaaltoetuste maksmise korra. Uue määruse alusel on volikogul iga eelarve või lisa-eelarve vastuvõtmisel õigus suurendada toetuste määrasid. Uute toetustena lisandusid eakate jõulutoetus ja hoolekandeasutuses hooldamise toetus, andis teada vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Lisaks hüvitab omavalitsus uue korra alusel nüüd kolme- ja enamalapselistele peredele lasteaiatoidu maksumus täies ulatuses ning kõik vallakodanikest koolilõpetajad saavad taotleda koolilõpetaja toetust.

Otepää vallas on vallavalitsuse sotsiaalteenistuse andmeil kolme- ja enamalapselisi peresid hetkel üle viiekümne. Endiselt saavad lasteaiatoidu soodustust taotleda vähekindlustatud pered, kus kasvab üks kuni kaks last.

Muudatused viidi sisse ka koolilõpetaja toetuse taotlemisel. Kui enne said seda taotleda vallakodanikest Otepää valla territooriumil asuvate põhikooli või gümnaasiumi lõpetajad, siis nüüd saavad koolilõpetaja toetust taotleda kõik vallakodanikest lõpetajad – olenemata sellest, millises koolis nad õpivad.

Eakate jõulutoetus on mitterahaline, selle saajate ringi määrab vallavalitsus. Seni on jõulutoetuseks olnud meepurk või kommipakk ning see traditsioon jätkub ka edaspidi.

Esmakordselt koolimineva lapse toetuse ja koolilõpetaja toetuse taotlemisel on kadunud tähtaeg, mille jooksul saab taotlust esitada.

Uue toetuse liigina lisandus ka hoolekandeasutuses hooldamise toetus, mis on mõeldud raske- või sügava puudega täisealistele isikutele (muuhulgas ka vanaduspensionäridele) hooldekodu ülalpidamisekulude katmiseks. Seoses sotsiaalhoolekandeseaduse muudatusega viidi kooskõlla hooldaja määramise kord puudega isikule.

Kooskõlla seadusega viidi ka eluruumi alaliste kulude piirmäärad. Nüüdsest kompenseeritakse toimetulekutoetuse taotlejatele osaliselt nii korterelamu renoveerimiseks võetud laenu tagasimakse kui ka korterelamu haldamise ja remondiga seotud kulud.

Jätkuvalt makstakse Otepää vallas esmakordselt koolimineva lapse toetust, sünnitoetust ja matusetoetust. Lapse sündimise puhul makstav toetus on siiani üks suurimaid sünnitoetusi Eestis.

Otepää vallavolikogu esimehe Kuldar Veere sõnutsi astus Otepää uue sotsiaaltoetuste korra vastuvõtmisega suure sammu, saamaks kõige peresõbralikumaks omavalitsuseks Eestis. «See otsus on tehtud tuleviku pärast. Kohalike perede toimetulek ja heaolu on meile väga oluline ja uus toetuste kord annab muuhulgas võimaluse paindlikult reageerida muutuvatele oludele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles