Valga sumotor käis Jaapanis kogemusi saamas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sumokoondise delegatsioon Jaapanis. Xsander Solbaja on ees vasakul.
Eesti sumokoondise delegatsioon Jaapanis. Xsander Solbaja on ees vasakul. Foto: Riho Rannikmaa

Augusti viimastel päevadel Jaapanis Osaka eeslinnas Sakais peetud sumo maailmameistrivõistlustel andis Eesti koondise ridades oma panuse ka Valga noor sumomaadleja Xsander Solbaja.

Xsander lendas Tokyosse juba 13. augustil, et valmistuda 27.–31. augustini Osaka eeslinnas Sakais toimunud maailmameistrivõistlusteks. Kahenädalane MMile eelnenud treeninglaager toimus Jaapani rahvusülikooli Nihon University sumoklubis Nichiday. Treeniti Jaapani koondisega kohalike spetsialistide ning Kaido Höövelsoni ja Riho Mäe juhendamisel.

Eesti Sumoliidu esindaja Riho Rannikmaa sõnul said laagrilised tugeva treeningu osaliseks. «Jaapani koondisega läbiti põhjalik treeningprogramm, mida minu meelest oli isegi natuke liiga palju. Kahe nädalaga toimus 37 treeningut. Osakasse jõudes olid poisid nagu tühjaks pigistatud sidrunid. Samas ei ole ükski treening liiast ja kunagi realiseerub ka Tokyos tehtud töö tulemusteks,» avaldas Rannikmaa arvamust.

Xsanderi sõnul algasid pikad trennipäevad kell seitse hommikul ja kestsid ikka õhtuni välja. «Trenni sai kõvasti tehtud. Peale äratust käisime jalutamas ning sellele järgnes jõusaalitreening, siis väike puhkus ning seejärel sumotreeningud kell 11 ja 17. Ja niimoodi kaks nädalat jutti. Oli küll väsitav, aga sain palju uusi teadmisi ja kogemusi sumo alal.»

Samas jäi sumomeestel ja -poistel aega ka Jaapanit imetleda, kohalikust kalafestivalist osa saada ning vaalalihagi maitsta. «Huvitav ja omapärane riik. Loodan, et mul avaneb tulevikus veel võimalusi selliseid kogemusi saada,» mõtiskles noormees.

Seekord Xsander MMil individuaalselt ei võistelnud, küll aga võttis osa meeskondlikust võistlusest, kus Eesti koondis saavutas 14 meeskonna seas seitsmenda koha. «Xsander oli tubli ja pidas koormustele vastu. Keegi temalt nendel võistlustel mingit resultaati ei lootnudki. Tema Tokyo laagri ja MMi kogemused peavad realiseeruma noorte EMil novembri alguses Rakveres,» lisas Riho Rannikmaa.

Tema sõnul saavutati MMil individuaalselt üks hõbe- ja üks pronkmedal ning võistkondlikult võitis naiskond pronksi. «Sellega tõusis meie sumomaadlejate 20 aasta jooksul rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt võidetud medalite arv 230ni. Eesmärgiks oli vähemalt üks medal, saime aga kolm – võib rahule jääda.»

Praegu jätkab Xsander treeninguid nii kodus jõusaalis käies kui Vinnis. Xsanderi vanemad aga on tänulikud kõikidele sõpradele ja toetajatele, kes andsid oma panuse noormehe Jaapani reisiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles