Lapsepuhkus jäi kasutamata

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsiooni kinnitusel pole tööandja seadust rikkunud.
Tööinspektsiooni kinnitusel pole tööandja seadust rikkunud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööinspektsiooni poole pöördus väikeste laste ema, kelle töölepingu tööandja äsja lõpetanud oli. Naisel jäi seejuures saamata kuus päeva lapsepuhkust. «Kas tööandja oleks pidanud kasutamata lapsepuhkuse sarnaselt põhipuhkusele töölepingu lõppemisel hüvitama?» tekkis naisel küsimus.

Inspektsiooni tööinspektor-jurist Ingrid Iter kinnitas, et töötajal, kellel on üks või kaks alla 14aastast last, on igal kalendriaastal õigus saada kolm tööpäeva lapsepuhkust. Töötajal, kellel on vähemalt kolm alla 14aastast last või vähemalt üks alla kolmeaastane laps, on õigus saasa kuus tööpäeva. Ta lisas, et lapsepuhkuse eest tasutakse töötasu alammäära alusel.

Samas rõhutas Iter, et tööandja peab töölepingu seaduse alusel töötajale lepingu lõppemisel hüvitama vaid kasutamata põhipuhkuse. Teiste puhkuste hüvitamise kohustust tööandjal ei ole. «Ehk kui töötaja lapsepuhkust töölepingu kestvuse ajal kasutada ei jõudnud, ei ole tal õigust nõuda selle rahas hüvitamist töölepingu lõppemisel. Sama kehtib ka isapuhkuse, puudega lapse vanema igakuise lisapuhkepäeva ja õppepuhkuse suhtes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles