Uudsed ideed rikastavad maaelu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneel. Foto on illustreeriv.
Päikesepaneel. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) rahuldas 185 taotlust, mille esitasid mikroettevõtjad toetuse saamiseks, et teha investeeringuid majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas mittepõllumajandusliku tegevuse suunas. Toetusteks määrati 15 926 115 eurot.

Toetust saavad taotleda nii põllumajandusettevõtted kui muude valdkondade ettevõtted, kuid eeldus on investeeringu tegemine millekski muuks kui traditsiooniline põllumajandustootmine.

Põllumajandustootjate taotlusi rahuldati 45 – summas 3,3 mln eurot. Valgamaalt rahuldati neid kaks – summas 158 956 eurot.

Teiste valdkondade ettevõtjate huvi toetuse vastu oli suurem, esitatud projektide vahel oli konkurss tugevam ja rahuldati 140 taotlust summas 12,6 mln eurot. Valgamaalt rahuldati nende taotlusi kaheksa – summas 701 431 eurot.

Põllumajandusettevõtjad laiendavad tegevust mitmes suunas: päikesepaneelide abil energia tootmine, poed ja rändkauplused, käsitöökojad, erinevad remonditöökojad, puidutöötlemine ja -toodete valmistamine, puhkemajad, ratsutamisega seotud projektid. Aga toetatud projektide hulgas on ka hoolekandeasutuse, kalastuskeskuse, kardiraja ja muinaslinnuse rajamine.

Sama mitmekesine on mittepõllumajandustootjate projektide sisu. Loetelule lisandub katlamaju, mitmesuguseid tootmishooneid, seadmeid puidu ja metalli töötlemiseks ja palju muud. Aga toetust sai ka projekt hambalabori teenuste käivitamiseks, kasvuhoonete ja pesumaja rajamiseks, väetise pakendamiseks, autode tehnoülevaatuse keskuse loomiseks, trükiseadmete soetamiseks, lehtklaasist sisustuselementide tootmiseks.

Toetuse maksimaalne suurus ühele taotlejale on 150 000 eurot ja sellises summas toetus määrati ligi 40 ettevõtjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles