Suvilatega kirjatud Jaanikesest hakkab kujunema püsielanike koduküla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgalaste seas armastatud suvilapiirkonnana on Jaanikese küla ebatüüpiliselt tiheda asustusega.
Valgalaste seas armastatud suvilapiirkonnana on Jaanikese küla ebatüüpiliselt tiheda asustusega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanikese puhul on tegemist hästi laiali hajutatud külaga. Ainuke tihedam punkt ongi suvilate ala, millest nüüd tekkimas püsiva elanikkonnaga piirkond. Majade vahel liikudes on näha ehitustöid ning hoonetele uue ilme andmist. Endist suvilapiirkonda on hakatud üha enam ja enam alaliseks elamiseks ümber kohandama. Ja miks ka mitte. On ju olemas korralik bussiliiklus ja Valga linn ka vaid mõne kilomeetri kaugusel.

Küla vanimate elanike Helve Blohina ja Elve Melnikuga rääkides jäi kõlama, et kuigi tegusaid naabreid leidub, on inimesed siiski võõraks jäänud ega tunne üksteist eriti. Minevikule tagasi vaadates nendivad naised, et sõda külale suurt kahju ei teinud, kuid suuremad muutused leidsid aset just pärast seda.

«Vanemad inimesed viidi pea kõik minema,» meenutab Elve Melnik. «Suurem õnnetus leidis külas aset kuskil viiekümnendate lõpus, kui heinateo käigus läks hooletu suitsetamise tagajärjel neli-viis talu põlema. Olid üksteisele niivõrd lähedal ja tugev tuul oli ka. Et lähedal asus lennuväli ja paagid kütusega, jooksid sõdurid appi tuld kustutama. Muidu meil nendega mingit pistmist ei olnud. Nemad toimetasid omaette ja meie omaette,» lisab Melnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles