Otsingutele soovitakse kaasata liikumispuudega inimesi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Rüütli
Aare Rüütli Foto: Marko Saarm / Sakala

Vabatahtlikke ühendav sihtasutus Kadunud, mis tegeleb kaduma läinud inimeste otsimisega, kavandab virtuaalse staabi loomist, milles saaks kaasa lüüa liikumispuudega inimesed.

Sihtasutuse juhi Aare Rüütli sõnul on maastiku läbikammimine küll kõige nähtavam, aga ainult üks osa otsinguprotsessist. «Võtmetähtsusega on tegelikult tagala- ja staabitöö, mis peab käivituma juba enne maastikule minemist. Kui füüsilisele otsingule koguneb sageli sadu inimesi, siis staabitöö osas on meie vabatahtlike võrgustik kaunis hõre,» ütles Rüütel.

Aastaid kadunud inimeste otsingute organiseerimisega tegelenud Rüütli sõnul ei takista liikumispuue staabitööd arvuti või telefoniga. Vaja on otsingusse kaasatud inimesi läbi helistada, teha operatiivselt kokkuleppeid kohaliku omavalitsusega, leida otsingumeeskonnale toitlustus- ja ööbimisvõimalus, pidada arvestust otsingupiirkondade üle, toimetada klippe kadunud inimese fotodega või vaadata läbi turvakaamerate salvestusi ja droonivideosid.

Plaan on kokku panna ratastoolirahva võrgustik, mille liikmed saaksid abistada eri aegadel. Üks kriitilisim vajadus on hetkel vene keele oskajate nappus, et kadumiskuulutusi internetis levitamiseks kiiresti ära tõlkida. Muidugi on appi oodatud ka liikumisvõimelised inimesed.

Tallinna puuetega inimeste ühingu juhatuse esimehe Villu Urbani sõnul on liikumispuudega inimeste võimekus sageli palju suurem kui võimalus end teostada ja tõestada.

«Hoolimata paljudest puuetega inimeste liitudest ja ühingutest ei ole tegelikult liikumispuuetega inimeste ülesleidmine sugugi lihtne. Andmekaitse tõttu pole võimalik välja filtreerida näiteks liikumispuudega inimesi, kes samal ajal ei kannataks näiteks mõne vaimse puude all, mis vastutusrikast vabatahtlikutööd ei lase täita,» selgitas ta. Seetõttu saab asjast huvitatud inimesi  Urbani sõnul üles leida ainult meedia kaudu.

Aare Rüütli sõnul on omaette väärtus leida üles militaarse kogemusega ja missioonil liikumispuudega lõppenud vigastuse saanud veteranid. «Need mehed teavad väga hästi seda, kuidas maastikul otsingute organiseerimine käib, ning neist oleks suur abi välistaabis, kuhu saaks nad kohale viia ka hoolimata liikumispuudest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles