Nõrk jää ahvatleb

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jää on liiga nõrk, et inimesi kanda. Pilt on illustratiivne.
Jää on liiga nõrk, et inimesi kanda. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Külmemate ilmade saabumisega veekogudele tekkiv õhuke jääkiht ei pruugi kanda lapsigi – ammugi mitte täiskasvanuid. Päästeamet palub mitte minna haprale jääle, sest see võib olla eluohtlik.

Talve saabudes veekogudele tekkinud jää on väga nõrk ja vesi selle all äärmiselt külm. Neljakraadises vees – just sellisel temperatuuril on jääalune vesi Eesti oludes – kaotab täiskasvanud inimene teadvuse kuni 10 minuti jooksul, lapsed ja vanurid veelgi varem. Jääst läbivajumisel ei saa inimesele saatuslikuks mitte ujumisoskuse puudumine, vaid eeskätt külm vesi, mis mõne minutiga tegevusvõime halvab.

Ohutu on minna jääle pärast paarinädalast külma, kui jää paksus on vähemalt 10 cm. Jää on alati õhem sildade juures, kõrkjate ümbruses ning allika- ja suubumiskohtades. Samuti on voolava veega veekogus jää tavaliselt nõrgem kui järves või tiigis. Ka pragude ja lõhedega jää on ohtlik, sest ilmastikutingimuste muutumisel võivad praod ja lõhed ületamatuteks muutuda.

Tekkinud jää on lastele ikka huvi ja põnevust pakkunud, kuid paraku ei oska lapsed hinnata ohtusid. Päästeamet palub õpetajatel ja lapsevanematel selgitada jääle mineku riske ja tagajärgi ning mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta. Igal aastal on juhtunud õnnetusi lastega, kes on vanema teadmata läinud õhukesele jääle ja läbi selle vette vajunud.

Koeraomanikud ei tohi lasta oma lemmikloomi õrna jääga kaetud veekogude äärde rihmata jooksma. Loomad nagu lapsedki ei taju hapra jääga seotud ohtusid ja võivad läbi õrna jää vette vajuda, kust ei suuda enam iseseisvalt välja tulla.

Päästeamet palub igaühe kaasabi ohtlike olukordade ennetamiseks ja vältimiseks. Nõrgal jääl viibijaid tuleb paluda sealt kohe lahkuda, et mitte ohtu seada enda ja õnnetuse korral päästma tulnud kaaslase elu. Abi vajavat inimest märgates tuleb koheselt helistada numbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles