Pikk nädalalõpp Amsterdamis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnale annavad ilme kanalid, mille ääres asub rohkesti poode ja muid asutusi. Seega kihab elu kanalite ümbruses igal päeva- ja aastaajal.
Linnale annavad ilme kanalid, mille ääres asub rohkesti poode ja muid asutusi. Seega kihab elu kanalite ümbruses igal päeva- ja aastaajal. Foto: Jaanika Kuusik

Kõneldes Amsterdamist, kangastub eri inimestele Hollandi pealinnast erinev pilt: kellele kanalid ja tihedalt üksteise kõrval asetsevad majad, kellele kohvipoed ja kanep või hoopistükkis niinimetatud Punaste Laternate tänav. Amsterdam on kõike seda, aga palju enamgi veel.

Veedame Amsterdamis toreda oktoobrikuise nädalalõpu, külastades vanemat tütart, kes pea poolteist aastat seal elanud ja töötanud on. Linnast õhkub vabameelsust ja tolerantsust, mis tõmbab ligi palju turiste: eriti noori, kes ihkavad mõnusalt aega veeta ning piirideta pidutseda. Kuigi esmapilgul näib, et Amsterdamis on kõik lubatud, pole see siiski päris nii ja toimivat süsteemi reguleerivad kirja pandud ning kirjutamata reeglid.

Kanepi kasutamine on lubatud, kuid selle tarbimist jälgitakse rangelt: osta saab seda vaid niinimetatud coffee shop’ist, alla 18aastastele ja üle 5 grammi ühele inimesele ei müüda. Kuna keelatud vili on nagunii magus, leitakse Hollandis, et teavitustööga ja kontrollitud kanepitarbimisest on rohkem kasu kui kahju. Ja mis seal salata, on see ka ju suur äri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles