Selgus Valgamaal kahe inimese elu nõudnud tulekahju põhjus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng. Foto on illustratiivne.
Põleng. Foto on illustratiivne. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Eelmise aasta 20. juulil laekus häirekeskusele teade, et Puka alevikus Tööstuse tänaval põleb maja. Tulekahju tagajärjel hukkusid 63aastane naine ja samavanune mees ning sai vigastada 68aastane mees.

Asjaolude väljaselgitamiseks alustas Valga politsei kriminaalmenetluse, mille käigus kontrolliti erinevaid versioone. Tänaseks on uurimine lõpule jõudnud, andis teada Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et majas elasid mees ja naine ning tol päeval viibis nende juures külaline. Tulekahju tagajärjel hukkusid perenaine ja külaline ning peremees sai vigastada.

«Kohtueelse menetluse käigus on välja selgitatud, et hukkunud inimeste surma põhjus oli vingugaasimürgistus. Toksikoloogiauuringu tulemusel on tuvastatud, et enne toimunut tarvitasid majas viibinud inimesed alkoholi. Sündmuskoha vaatluse käigus on välja selgitatud, et majas ei olnud suitsuandurit,» edastas Kostina.

«Igaüks teeb järeldused ise, kuid neile, kellel veel suitsuandurit kodus pole, soovitan igal juhul pärast selle artikli lugemist kohe poodi minna ning suitsuandur soetada,» soovitas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Küllike Taits.

Prokuröri kinnitusel kontrollisid uurijad menetluse käigus üle ka süütamise versiooni, kuna sündmuskohalt leiti riide jäänuste juurest ärapõlenud pabereid. «Kuigi teised kogutud tõendid ei viidanud süütamisele, määras siiski uurija ekspertiisi. Ekspert ei leidnud objektist põlevvedelikke ega nende jääke,» selgitas Taits.

Ärevust tekitas ka asjaolu, et juba varem oli Puka alevikus aset leidnud mitu põlengut, mille puhul oli politseil alust kahtlustada süütamist. Kui algul süttisid pimedal ajal keskasulas mitmel korral kõrvalhooned, siis 28. aprilli hilisõhtul kandus tuli edasi ka Puka sotsiaalmajale. Puukuur, kust tuli alguse sai, hävis tules täielikult ning sotsiaalmaja teine korrus sai osaliselt kahjustusi.

Tööstuse tänava põlengu puhul andis lõpliku vastuse tulekahju ekspertiis, mille tulemusel selgus, et tulekahju tekkimise tõenäoline põhjus oli elektriseadmestiku rike. «Kuna tegemist oli õnnetusjuhtumiga, andis prokuratuur politseile loa kriminaalmenetlus lõpetada,» sõnas Taits.

«Väga sageli põhjustab tulekahju elektrisüsteemide ülekoormamine. Selle vältimiseks tuleb kasutada nõuetele vastavaid ning terveid kaableid, kaitsmeid ja lüliteid ning mitte panna vooluvõrku korraga väga palju elektriseadmeid. Kõik elektrijuhtmed peavad olema terved ja õigesti ühendatud, et ei tekiks sädelust, mis võib viia tulekahjuni,» rääkis Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo.

«Mingil juhul ei tohi kodus kasutada katkiseid või ise parandatud elektriseadmeid, sest lisaks elektrilöögi saamise ohule võib rikkis seadmest puhkeda tulekahju,» hoiatas Pintson-Käo.

Ta nentis, et elanikel ei ole elektripaigaldise kontrollimise kohustust, kuid ohutuse eesmärgil on soovitatav kodused elektrisüsteemid teatud aja möödudes lasta spetsialistil üle kontrollida. «Kodukülastusi tehes juhivad päästeteenistujad samuti tähelepanu ilmsetel puudustele ja ohtlikele seisukordadele.»

Juba juhtunud õnnetusi aitab varakult avastada ruumis olev suitsuandur. Seepärast peab andur olema töökorras ja paigaldatud õigele kohale. Suitsuanduri olemasolu eluruumides on kohustuslik, kuid eelkõige on see vajalik inimese enda, tema pere ning naabrite ohutuse huvides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles