Sotsiaal­töötajad leidsid eaka mehe voodist hiiglasliku mürsu

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuude vahel lebas mürsk.
Küttepuude vahel lebas mürsk. Foto: Päästeamet

Sotsiaaltöötajad said tõsise ehmatuse osaliseks, kui leidsid üksiku vanahärra kodust hiigelsuure mürsu. Enda sõnul tahtis mees selle abil katuseplekki valtsida.

Neljapäeva õhtul teatati Lõuna-Eesti pommigrupile, et Helme vallast Jõgeveste küla majapidamisest on leitud sõjaaegne mürsk. Lõhkekeha avastasid eakale meesterahvale appi läinud sotsiaaltöötajad.

Kuna öö tõotas tulla tõeliselt krõbedate külmakraadidega, otsustasid kolm Helme valla sotsiaaltöötajat minna külla Jõgeveste külas lagunenud hurtsikus elavale 83aastasele meesterahvale.

«Need tingimused seal ei ole lihtsal enam inimväärsed. Oleme korduvalt üritanud teda sealt ära viia, kuid tegemist on ülimalt jonnaka inimesega, kes oma kodust isegi selliste ilmadega lahkuda ei soovi,» rääkis Helme valla sotsiaalnõunik Anne Kalme.

Kolmekesi suudeti siiski meesterahvas nõusse rääkida, et ta kas või ajutiselt Helme hooldekodusse koliks. «Panime ta autosse ja hakkasime tal toast asju kokku korjama. Kolleeg tõstis ühe teki üles ning seal all ja küttepuude vahel see mürsk oligi,» rääkis Kalme, kelle sõnul olevat eaka mehe hurtsik nõnda pisike, et lõhkekeha asus praktiliselt otsapidi mehe magamisasemel.

Sotsiaaltöötajad tegid lõhkekehast pilti ning näitasid seda politseinikele, kes seepeale Lõuna-Eesti pommigrupiga ühendust võtsid. Sündmuspaigale saabunud demineerijad tegid kindlaks, et tegu võis olla Teise maailmasõja aegse Vene päritolu 120 mm suurtükimürsuga. Kuna väljas oli juba pime, otsustati leid lokaliseerida ning päevavalges edasi tegutseda. Praeguseks on demineerijad mürsu ohutuks teinud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul oli mürsk mehe koju sattunud ilmselt eaka mehe teadmatusest, et see väga ohtlik võib olla. «Nimelt selgitas ta piirkonnapolitseinikule, et leidis mürsu metsast ja tõi selle koju, kuna talle tundus, et selle peal on mugav katuseplekki valtsida.»

Sotsiaalnõuniku kinnitusel viibib meesterahvas praegu Helme hooldekodus, kuid soovib peagi oma elukohta naasta. «Vanad inimesed tahavad ju ikka oma koju,» tõdes Kalme, kelle väitel kujutab mehe kodu endast kunagisest majast ainukesena püsti jäänud sahvrit või pisikest tuba.

«Kuna kütmine on seal ülimalt ohtlik ja inimese käitumine on muutunud ohuks tema enda elule, siis tegeleme praegu sellega, et meest osaliselt teovõimetuks tunnistada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles